5 головних змін від ДАІ

Менш ніж через місяць у Києві ДАІ і міліцію замінить єдина служба – національна поліція. За Києвом підуть Львів і Одеса. Далі по всій Україні «даішники» перетворюватимуться на «копів».
Отож, розглянемо п’ять головних нововведень, які можуть істотно вплинути на життя автолюбителів.
1. Водій завжди неправий
У проекті закону пропонується скасувати презумпцію невинності. Якщо документ проголосують в такому вигляді, то кожен, кого поліцейський звинуватить у порушенні правил дорожнього руху, буде за замовчуванням неправий. І в суді не «копу» доведеться доводити, що ви порушили, а вам доведеться шукати підтвердження того, що ви не порушували. Так що, краще мати в машині реєстратор.
2. Автоматична реєстрація порушень
В Україні повернуться «листи щастя». Закон передбачає автоматичну фіксацію порушень правил дорожнього руху. Після того, як камера зафіксує правопорушення, власнику автомобіля відправлять повідомлення про те, що його оштрафували, а також посилання на сторінку в інтернеті, де він може подивитися відео або фото порушення. Штраф потрібно буде сплатити або оскаржити протягом 30 днів.
3. Збільшиться термін затримання
За старими законами за адміністративне порушення можна було затримати не більше ніж на три години.
В уряді вважають, що цього іноді недостатньо і пропонують дозволити поліцейським затримувати порушників на добу.
4. Лояльна система балів
Приємне нововведення – водіїв не штрафуватимуть відразу. Спочатку з них будуть знімати бали.

Ось як це буде працювати. Кожному водієві щорічно пропонують нараховувати 150 балів. І при порушенні спочатку будуть знімати бали. А штрафувати зможуть тільки, коли закінчаться бали.
Якщо ви сумлінний водій, то 150 балів на рік повинно вистачити з головою – незначні порушення будуть обходитися недорого. Наприклад, за перевищення швидкості пропонують знімати всього 20 балів.
5. Не забиратимуть права
Статтю про тимчасове вилучення посвідчення водія пропонують прибрати повністю. Звичайно, хтось скаже, що такі поблажки роблять водіїв менш дисциплінованими. Але з іншого боку, багато хто знають, що співробітники ДАІ частенько водіїв шантажують, користуючись своїм правом відібрати права.
Джерело: businessua.com.  

Вибір читачів за тиждень

Відео