У Тернополі - війна «Самопомочі» проти газети «Тернопільська правда»

Звістка про те, що  активісти «Самопомочі» виявила в офісі приватної фірми «Маркетингові технології ПБС» цілий тираж «жовтої» газети «Тернопільська правда» облетіла Тернопільщину й всю Україну.

У повідомленні, оприлюдненому членами Самопомочі, йшлося про те, що газетярі на шпальтах видання вже вдруге друкують «чорнуху» на партію «Самопоміч». Як результат, - наклад газети був вилучений на основі судової ухвали, яка була складена в рекордно короткий термін – 3 доби.

Зі слів головного редактора газети «Тернопільська правда» В’ячеслава Ковтуна, мотивом для вилучення став некоректно вказаний розмір накладу і звинувачення у приховуванні податків. Це при тому, що «Тернопільска правда» – волонтерський проект неприбуткової громадської організації, який розповсюджувався безкоштовно.

«На початку квітня в скриньках тернополян появилася «газета» «Тернопільська правда», в якій, окрім інших матеріалів, була розміщена відверто брехлива й провокативна інформація про «‪‎Самопоміч». У вівторок, 5 травня, у ‪‎Тернополі знову з Києва приїхав новий випуск «Тернопільської правди», і знову з неправдивою інформацією про політсилу. В обох тиражах єдина позитивна інформація - успіхи діяльності Тернопільської міської ради. Проте газети не встигли рознести тернополянам. У четвер, 7 травня, за постановою суду, в офісі ТОВ «Маркетингові технології ПБС» був проведений обшук і вилучений весь тираж газети. Порушене кримінальне провадження. Триває слідство», - коментує ситуацію у соціальній мережі народний депутат Тарас Пастух.

Засновники газети «Тернопільська правда» вбачають у цій ситуації зазіхання на свободу слова і спробу приховати суспільно-важливу інформацію від населення з боку народних депутатів.

Отож, ГО «Правовий Захист» (неприбуткова громадська організація, що виступає засновником газети.-ред.) звернулась до ГО «Медіа-правовий сектор» з проханням надати допомогу у вирішенні конфлікту, який виник із розповсюдженням пілотного номеру газети «Тернопільська правда».

Професійні об’єднання українських журналістів стали на захист нового видання. Керівництво ГО «Медіа-правовий сектор» та Спілки професійних журналістів заявляють, що не дозволять залякати колег і встановити інформаційну диктатуру з боку тієї чи іншої політичної партії. Таку позицію висловив заступник голови ГО «Медіа-правовий сектор» Олександр Краснопьоров, який приїхав відстоювати права видання до Тернополя.

«Дійсно, у вихідних даних була допущена помилка – зазначено менший наклад ніж той, який є насправді. Але помилитись може кожен. І це у нашій ситуації не найгірше. Завдяки старанням Тараса Пастуха наклад газети вилучено. У коментарях народного депутата було вказано, що причиною таких дій є його незадоволенням змістом газети. Але єдине, що могло не сподобатись нардепу, - це його фото, бо опублікована інформація – загальновідомий факт, що раніше друкувався в інших авторитетних виданнях», - зазначив Олександр Краснопьоров.

Водночас помічних народного депутата Назар Зелінка заявив, що до змісту вони не мають претензій. Проблема - у порушенні законності щодо належного оформлення вихідних даних.

«Видавці порушили ряд вимог, що є обов’язковими для виходу газети. Наприклад, у виданні зазначено, що наклад - 10 000 примірників. Хоча в офісі ТОВ «Маркетингові технології ПБС» було щонайменше 50 000 примірників цієї газети. Також у виданні не зазначено ні відповідального за випуск, ні головного редактора, ні контактів редакції. Згідно з Законом без цих даних не може розповсюджуватись видання. Більше того, «Тернопільська правда» не має позначки, що вона розповсюджується безкоштовно», - зазначив Назар Зелінка.

Редактор видання пообіцяв, що всі зауваження будуть враховані у наступному, третьому, випуску газети, яку городяни побачать наступного тижня.  

Також В’ячеслав Ковтун нагадав, що основним завданнями газети «Тернопільська правда» є інформування громадян про події суспільно-політичного життя різних сфер життя держави, журналістські розслідування та експертні огляди. Для редакції газети важливі інтереси не партій, їхніх вождів і спонсорів, а громадян України, тому на сторінках «Тернопільської правди» є і будуть критичні матеріали про всі політичні партії без виключення.

Наталя ЛУКІВ.

Фото автора.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео