Тернопільські студенти-медики відвідали батьківщину свого патрона

У день народження Івана Горбачевського студенти ТДМУ поїхали в його музей-садибу.

Понад 40 студентів стоматологічного факультету медуніверситету 15 травня побували у Зарубинцях. Тут, у сім’ї священика, 161 рік тому народився видатний вчений, ім’я якого носить тернопільський виш.

Кілька років тому медуніверситет відновив садибу Горбачевських і облаштував у ній музей. В експозиції є документи і предмети, які ілюструють життєвий і науковий шлях академіка. Їх зберегла й подарувала музею-садибі онука Антона Горбачевського – Ірина-Романа Носик, мистецтвознавець, графік з канадського міста Торонто. Серед речей є серветка, вишита донькою Івана Горбачевського під час учителювання на Закарпатті, а також вишивки, які академіку подарувала Олена Пчілка.

Іван Якович був патріотом України. Із 88 років свого земного буття 67 прожив за кордоном, де здобув світову славу і визнання. Ніколи не цурався свого походження і всіляким чином допомагав Україні.

Доцент кафедри гігієни і екології Олена Лотоцька розповіла вражаючий факт: обряд поховання Івана Горбачевського відбувався на українському прапорі. Це свідчить про його глибоку відданість своїй батьківщині.

Іван Якович уже під час навчання в гімназії Тернополя демонстрував великі успіхи в опануванні природничих дисциплін. Закінчивши медичний факультет Віденського університету, викладав у ньому. Згодом місцем його праці став інститут лікарської хімії. Тут 1882 року Горбачевський уперше синтезував сечову кислоту із сечовини та амінокислоти гліцину. Це було відкриття світового значення. Після такого наукового успіху 29-річного асистента запросили на посаду професора медичного факультету Празького університету. Через три роки вчений опублікував працю про синтез креатиніну, згодом відкрив фермент ксантиноксидазу.

Праці Івана Горбачевського мали величезне значення для вивчення механізмів виникнення та лікування такої поширеної хвороби, як подагра. Плідно працював Іван Якович у галузі епідеміології, гігієни, загальної хімії, судової медицини, токсикології. Майже п’ятдесят наукових праць, значна частина яких не втратила свого наукового значення донині, були видані чеською мовою, а підручник з органічної хімії вийшов і українською.

Іванові Горбачевському судилося стати першим міністром охорони здоров’я в Європі. Таке відомство було зорганізоване спочатку в Австро-Угорській імперії. Вже згодом з’явилося у Німеччині, Франції, Англії. Відомо, що у справі створення подібного міністерства за досвідом до Івана Яковича приїжджав і представник Української Народної Республіки. Міністр-українець радо поділився планами організації урядового підрозділу. Щоправда, лише рік Іван Горбачевський мав міністерський портфель. Досліджуючи стан справ у відомстві, він виявив у Східній Галичині епідемії, нестачу лікарень, медикаментів... Результати своїх досліджень і програм ліквідації наслідків війни австрійців з росіянами урядовець оприлюднив у парламенті. Але наштовхнувся на нерозуміння цих проблем з боку польських представників, тож подав у відставку. Варто зазначити, що Іван Якович був довічним членом палати австрійського парламенту.

Іван Горбачевський залишив урядове крісло, але не науку. 1921 року він став професором кафедри хімії щойно створеного у Відні Українського вільного університету, а через два роки - ректором такого ж закладу в Празі. Викладав він одночасно хімію і в Українській господарській академії в Падебрадах.

Екскурсію для студентів організував центр виховної роботи і культурного розвитку ТДМУ, повідомила прес-служба медичного університету імені І.Горбачевського.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео