Київський художник шукав натхнення навіть у тернопільській цеглі

У Тернополі - «Парк супрематичного мистецтва».

Сім робіт півтора на півтора метри написані в Тернополі і про Тернопіль. Автором мистецьких полотен є відомий київський художник-супрематист Анатолій Федірко. Він приїхав до файного міста, аби за сім днів створити сім «живих» шедеврів.

«Створені полотна містять відкритий простір. Таким чином тернополяни можуть не лише оцінити роботу, але й побачити через неї рідне місто. Також кожен може допомогти художнику завершити картину. Я спеціально залишив вільне місце для написів, малюнків тощо, - розповідає Анатолій Федірко. – Для мене головне, щоб картина була діалогом із людьми і містом. Дуже приємно спостерігати комунікацію мистецтва й тернополян. Картина жива, ми спеціально зробили в ній отвори, щоб її рухав вітер. Коли полотно падає, хтось із перехожих обов’язково біжить його піднімати. Це дуже приємно».

 

Автор розповідає, що створив супрематичні роботи за підтримки багатьох тернополян, адже для однієї людини створити сім робіт за тиждень нереально. Йому допомагало багато волонтерів. Щодо натхнення, то його Анатолій Федірко шукав всюди: у перехожих, горнятку кави, красивих тернополянках і навіть цеглі, з якої будівельники добудовували паркан.

Тернополяни можуть побачити супрематичні роботи у парку ім. Шевченка, біля пам’ятника Степану Бандері. Далі їх перенесуть у арт-бар «Коза».

Довідково:

Супрематизм — напрям авангардного мистецтва, безпредметність, абстрактний геометризм, що виник на початку XX століття. Зачинателем вважається К. Малевич. Напрям вийшов від кубізму і футуризму, він знайшов застосування в урбаністиці, плакаті і графіці.

Анатолій Михайлович Федірко (7 квітня 1958, Чернівці) — український художник. Член Національної спілки художників України від 1992 року. Працює в галузі живопису, візуального мистецтва. Учасник багатьох міжнародних виставок.

У 2013 номінувався на здобуття національної премії ім. Т. Шевченка із проектом «Україна супрематична».

Наталя ЛУКІВ.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео