На випускний підуть тисячі

Приблизно у 4 тисячі гривень обійдеться «останній дзвоник» у Чернівцях.

Наближається кінець навчального року, а з ним і випускні. Для дітей, звісно ж, це довгоочікуване прощання зі школою і початок нового життя, де все буде по-іншому. А для батьків – непомірні витрати, переживання і клопоти з організацією того нового життя з вузами, житлом і ще безліччю проблем.  

Та хай там як, святкувати випускний традиційно більшість школярів і студентів буде у ресторані, і лише маленька частка поїде за місто. Та поїздка на природу – варіант здебільшого для студентів, а ось з учнями такий сценарій ускладнить життя і вчителям, і батькам. У розважальних закладах кажуть, що місця вже давно зарезервовані, а тому якщо випускники із зустріччю сонця ще не визначилися, то варто поквапитися.

На ресторан піде майже 1000 гривень

- Уже зараз у нас є багато замовлень на проведення випускних. У нас гарний краєвид і, окрім святкування, діти можуть зустрічати тут світанок. Бронювати заклад краще заздалегідь. Наприклад, у нас зараз вже є замовлення на 28 та 30 травня, - розповідає адміністратор РК «Гостинний двір» Наталя Василівна. – Вартість посадочного місця - орієнтовно 450 гривень. У цю суму входить кухня, а алкоголь і воду - ваші. Якщо порівнювати з минулим роком, то тоді, якщо не помиляюся, місце коштувало 380-420 гривень. Себто в середньому ціни зросли на 50 гривень. Плюс у нас є жива музика і діджей. Музика обійдеться приблизно у 1,5-2 тисячі гривень.

Вартість шкільного випускного 2015 року:

Cукня – від 1000 грн.

Жіночі туфлі – від 850 грн.

Зачіска – від 150 грн.

Манікюр – від 120 грн.

Біжутерія/аксесуари – від 70 грн.

Чоловічий костюм – від 1100 грн.

Чоловічі туфлі – від 800 грн.

Сорочка – від 250 грн.

Краватка – від 100 грн.

Пасок – від 100 грн.

Ресторан - 600 грн. з особи (плюс за батьків і викладача)

Оркестр - 1500-2000

Голуби - 200 грн. пара

Квіти - 15-300 грн.

Стрічки "Випускник-2015" - 20-45 грн.

Віньєтка - 400-700 грн.

Відеозйомка – 300 грн/год.

Всього:  

хлопець – 4,5 тисячі грн.

дівчина – 5 тисяч грн.

Загалом, якщо підсумувати, то місце у ресторані обходиться в середньому 460 гривень. Та зазвичай у цю вартість входять лише страви, а фрукти, алкоголь і напої потрібно буде купувати окремо. Підсумувавши ще й ці витрати, вийде приблизно 600 гривень на випускника. До цього ще треба приплюсувати вартість музичного супроводу свята, і маємо приблизно 700 гривень. І це лишень ресторан.

Та, окрім ціни, важлива й якість обслуговування і статус самого приміщення. Адже в закладі має бути приємна аура, а все свято не повинно проходити за столом.

- Прийшовши у ресторан, зверніть увагу на його санітарно-гігієнічний стан. Адже якщо в закладі, де всі бачать, не надто чисто, то на кухні, куди заходить лишень персонал, швидше за все, ще гірше. І навіть якщо у закладі дешевше, краще не ризикувати. Адже харчове отруєння може затьмарити навіть найприємніші спогади. Розміри закладу також мають значення, коли мова йде про випускний. Добре, якщо приміщення ресторану буде просторим, адже окрім застілля, не обійтися і без танців, а для цього потрібне місце. Ще краще, якщо є літній майданчик – це особливо зручно в теплу погоду, - радить кухар Ольга Волошена. – І звісно ж, уважно перегляньте меню. Намагайтеся підбирати такі страви, котрі сподобаються всім. Страви «на любителя» краще не замовляти. Якщо погода спекотна, краще аби в стравах було поменше майонезу і кремів. Звертайте увагу на інгредієнти і кількість страви. Взагалі непогано було б запитати друзів і знайомих, чи бували вони в обраному вами закладі, які враження у них. А ще краще самому хоча б щось замовити й оцінити кухню на власний смак.

За фото на пам'ять доведеться заплатити з півтисячі

Альбом із фото на пам'ять нині коштує досить дорого. Хороша якісна віньєтка зі світлинами класу, власника альбому і фото зі шкільного життя вартує щонайменше 400-700 гривень. Ще два роки тому найдорожча віньєтка коштувала щонайменше 300 гривень, а найпримітивніша, на один розворот, обходилася у 100-150 гривень.

Та нині фотозйомка - це далеко не все, чим обмежуються випускники. Зазвичай замовляють так само і відеозйомку шкільних моментів чи студентського життя і випускного. Вартість на такі послуги коливається приблизно у межах 300 гривень за годину. Себто лише за три години випускного треба заплатити 900 гривень. А ще ж є останній дзвоник, вручення дипломів, моменти з життя тощо. Виходить, на все 1,5 тисячі знадобиться.

Та, попри високу ціну, відмовлятися від пам’ятки ніхто не поспішає. Мовляв, випускний лишень раз у житті. Особливо коли мова йде про школу, а платять за все батьки.

А ось серед студентів є й такі, хто готовий пожертвувати традиціями і не завжди лиш заради економії. 

- Думаю, віньєтка була необхідним атрибутом випускного і пам’яткою ще десять років тому, коли фотоапаратів і телефонів з камерами не було, і фотографувалися лише на якісь визначні події, - каже чернівчанка Аліна Петрів. –Зараз же, думаю, це не актуально. Адже у кожного з нас є сотні, а то й тисячі фото, з яких можна обрати найкращі, і самому створити собі альбом. З таких міркувань в університеті від віньєтки відмовилася, і не шкодую. Є безліч хороших, невимушених світлин, які не порівняєш із тими постановочними кадрами в альбомі. Зібрала їх усіх докупи, відсортувала, записала на диск – от і все. До того ж заплатити тоді треба було гривень п’ятсот, думаю, воно того не варте. Тим паче, ще ні від кого не чула, аби ті альбоми хтось переглядав. Їх просто кладуть на полицю і забувають. А раз на десятиліття переглянути фото можна і на моніторі. 

Уляна ДЕЛІКАТНА.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео