Статус в кишені. Який курс тепер обере Кременець?

Верховна Рада України днями віднесла до категорії міст обласного значення Кременець та Бережани.  

З вітаннями TopNews зателефонувало до міського голови Кременця Романа Ванжули. Слухавку взяв одразу. Подякував та зазначив, що рішення - то тільки початок. Попереду — купа роботи. 

“А що ж доброго Кременцю дає отой статус?” - цікавимось. “Найперше — це збільшення міського бюджету та розширення повноважень”, - констатує міський голова й одразу наводить приклад Чорткова. Мовляв, там нині бюджет становить десь понад сотню мільйонів гривень. А в Кременця тільки 12 мільйонів гривень. Що за ці кошти можна путнього зробити? На ніщо толком не вистачить. А треба і дороги ремонтувати, і каналізаційні очисні споруди будувати, і мережі та комунікації міняти.

“Зміна статусу означає збільшення міського бюджету на 60%, - наголошує пан Роман. - А це вже дасть нам можливість розв'язати найгостріші проблеми, навести елементарний порядок у місті і зробити його привабливішим для туристів”.

Власне саме туризм на думку пана Романа має стати одним із пріоритетних напрямків розвитку Кременця. Запевняє, що коли вдасться зреалізувати все задумане, то місто зможе скласти конкуренцію Карпатам і навіть претендувати на проведення олімпіади із дельтапланеризму.

“Сприятливий повітряний потік для заняття цим видом спорту є тільки в нас і Криму, - констатує він. - А чемпіонат України з дельтапланеризму проводиться чомусь в Македонії. Треба це змінювати. Тим паче, що у селі Куликів, що між Кременцем і Почаєвом, вже діяла колись польська планерна школа”.

Для планерних польотів ідеально підійде територія Національного природного парку “Кременецькі гори”. Крім того, сама гориста місцевість якнайкраще сприяє створенню гірськолижного курорту. Поруч із санною трасою, до речі, єдиною в Україні міжнародного рівня, є схили, котрі найбільше підходять для цього.

“Та й наші лижні трампліни мають рівних собі тільки у Надвірній, Ворохті та Яремчі, - запевняє. - Додайте до цього ще неймовірно мальовничі краєвиди, багато історичних та архітектурних пам'яток, цілий спектр релігійних споруд”.

Отак слухаєш пана Романа і мимоволі робиш висновок: та сам Бог велів, щоб до Кременця їхали туристи. Ось тільки б ще дороги відповідні, інфраструктура. Необхідні інвестори!

“За останній рік було проведено дуже багато переговорів з потенційними інвесторами, - зауважує пан Роман. - Серед них були і поляки, і навіть араби. Але в Україні зараз війна. А гроші, самі знаєте, люблять тишу. Тому не дуже хто й спішить інвестувати в нас. Але віримо, що все з часом зміниться”.

І перші зміни має якраз принести новий статус. Хоч і має він деякі мінуси.

“Звичайно, на наші плечі тепер ляжуть і медицина, і освіта, - зітхає співрозмовник. - А це значні видатки. Буде багато паперової роботи, адже повинно відбутись розширення адміністрації. У нас мають запрацювати представництва цілого ряду центральних органів виконавчої влади. Нам необхідно завести своїх депутатів до обласної ради. Роботи, одне слово, багато, бо новий статус, то не означає, що  все саме по собі вже від завтра зміниться. Ні, тим змінам передує важка праця, котра розтягнеться ще не на один день, місяць чи рік. Тим більше, що має відбутись територіальна реформа. Хто знає, як вона пройде, що зміниться... Але ті клопоти, то вже дрібниці. Головне, що Кременець отримав новий, вищий статус. А отже - перспективу для розвитку”.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео