Останній бій УПА, який відбувся поблизу хутора Лози, не маємо права забути

Сьогодні на Бережанщині лунала молитва за всіх, хто загинув за Україну.

 

Тут, неподалік хутора Лози, що на Бережанщині, 24 травня, громадськість краю вшанували пам’ять трьох бійців Української Повстанської Армії, які безстрашно прийняли на себе останній бій тогочасного національного підпілля з військами КДБ. Мешканці навколишніх сіл разом з представниками влади пройшли колоною від церкви до пам’ятного хреста, що стоїть посеред лісу, на місці загибелі упівців. Їх супроводжував оркестр, музику якого, було чути на багато кілометрів від місця події.

…14 квітня 1960 року поблизу хутора Лози відбулась битва між трьома вояками УПА та кількома сотнями військовослужбовців каральних органів загарбницької імперії під назвою СРСР. Петро Пасічний (Петро Чорний), Олег Цетнарський (Клим) та Марія Пальчак (Стефа) – ось імена цих героїв, які до останнього подиху відстоювали ідею незалежності України.

Вони кілька років переховувались у криївці, викопаній та на одному з обійсть села Шумляни. Наприкінці 50-х років боротьбу вели в основному політичну – друкували агітаційні листівки, передруковували уже існуючі. Та в жовтні 1959 року боївка «Петра» вбила оперуповноваженого Бережанського райвідділу КДБ, що й стало передумовою знищення упівців кадебістами.

Під час нерівного бою усі троє отримали поранення і вдалися до самогубства, однак Марії це не вдалося через поранення в руку. Її непритомною забрали до лікарні у місто Підгайці, а згодом літаком відправили до Тернополя. Опісля її засудили до розстрілу, але смертну кару змінили на 5 років тюрми та 10 таборів. Жінка відбула ув’язнення до кінця. Після повернення до рідного села її знову переслідували комуністичні сатрапи. Патріотка не мала ні пенсії, ні паспорта, але дожила до омріяної незалежності. Марія Пальчак померла в 1997 році і похована у рідному селі Шумляни. Петро Пасічний, до слова, був її чоловіком. Де похований він та Олег Центарський  невідомо, оскільки їхні тіла, кадебісти забрали із собою.

А сьогодні вшанувати пам’ять загиблих за Україну нескорених Героїв прийшли голови облдержадміністрації -  Степан Барна та обласної ради – Василь Хомінець, керівники району, народний депутат України Тарас Юрик, донька генерала армії УПА Романа Шухевича – Марія Шухевич, племінниця Марії Пальчак – Марія Федів та безліч краян.

Біля хреста на пам’ятному місці відбувся молебень. Організатори урочин розповіли про важку долю Марії Пальчак та про деталі бою місцевих повстанців. Студенти Бережанського агротехнічного коледжу інсценізували фрагменти цих останніх повстанських миттєвостей.

Степан Барна наголосив, що ми завжди повинні пам’ятати цих легендарних героїв, які, не вагаючись, віддали за омріяну самостійну Україну свій найдорожчий скарб – власне життя. Василь Хомінець повідомив, що 2015 рік на Тернопільщині визнаний роком повстанської звитяги, а подію під Лозами слід підняти до рівня Гурбів-Антонівців, адже для нас вона також є дуже значимою.

Урочини завершились концертом патріотичної пісня, яким присутніх порадували учасники художньої самодіяльності Бережанщини.

Олег ЗАХАРКІВ
 

Вибір читачів за тиждень

Відео