Бережанська Koza_play запрошує на перфектне свято

Орієнтовна програма фестивалю у Бережанському замку.

31 травня туристична ініціятива #koza_play запрошує гостей у Бережанський замок. Фестиваль проходитиме під гаслом «Відкривай літо - зустрічай сонце!».
Музично-літературна розважальна програма розпочнеться 31 травня о 17:00 і триватиме до ранку 1 червня.
На Зелені свята у фортеці роду Синявських буде неабияка тусовка, інформує vk.com/berezhinfo.

Колись у фортеці бували польський король Август ІІ, гетьман Іван Мазепа та російський цар Петро І. Зелена галявина поміж старих мурів перетвориться на музично-розважальний майданчик: відвідувачів чекають виступи українських гуртів, майстер-класи, частування від бару «Коза», розмаїття наливок і позитивна атмосфера за будь-якої погоди. 
Cеред запрошених виконавців Гич оркестр (Львів), Zapaska (Кам’янець-Подільський), Марина Круть проджект (Хмельницький), Тік Ту (Тернопіль).
На літературній сцені фестивалю виступлять Тарас Прохасько, Олена Степаненко, Сергій Прилуцький (Білорусь), Юрій Завадський, Юрій Матевощук, Микола Шпаковський, Тарас Волинець та інші письменники.
Останні години весни спливуть під звуки електронної музики від DJ T-One, DJ Golets.

Культурно-духовна програма не менш розмаїта.
На свято Трійці унікальний костел Святої Трійці у Бережанському замку прочинить двері для відвідувачів. 
Колись твердиня у Бережанах мала славу «східного Вавеля», а родова усипальниця-костел Синявських при ній вражала багатством шатів. Відомий поет Юліуш Словацький у своєму творі «Ян Білецький» писав: «Бжежанський пан в околиці чарівній оселю мав. Там поміж двох потоків розкішний замок у красі предивній, каплиця й башти зводились високі».

Побачити колишню розкіш на старих світлинах та долучитися до створення арт-інсталяції мешканці та гості міста матимуть нагоду 31 травня.
Фотовиставку у стінах святині ХVI століття готує знаний тернопільський історик Сергій Ткачов, відкриття - об 13:00.

А «замаюванням» костелу до Зелених свят займатиметься творче об’єднання «Коза». Головною ідеєю та ключовим елементом майбутньої інсталяції стануть зв’язування, вузли та зілля – традиційна окраса свята, що символізує як з’єднання воєдино природи та архітектури, так і спільних зусиль громади для відновлення замку і костелу Святої Трійці.

Окрім цього, на Зелені свята у каплиці засяє унікальна старовинна фреска. Підсвітлення фрески здійснено за погодженням з Тернопільською обласною комунальною інспекцією охорони пам'яток історії та культури.
Замок і храм при ньому неодноразово витримував напади татар, шведів, козацьких загонів, але не витримує плину часу та байдужості. Зараз комплекс реставрується, однак дуже повільно і непевно. Захід, що організовує туристична ініціятива #koza_play спільно з Бережанським державним історико-архітектурним заповідником, має на меті привернути увагу громадськості до проблем збереження та ревіталізації пам’яток минулого. 
На свято у Бережанах відбудеться також літературний фестиваль для дітей “Бадяка-Маняка” в рамках соціо-культурного проекту «Вся Україна читає дітям».

Так, цього року Центр Дослідження Літератури для Дітей та Юнацтва втретє ініціює Літературний фестиваль для дітей на Тернопільщині, на території прекрасного Бережанського замку. 
У кожному замку живуть свої легенди та казкові герої. Для Бережанського замку таку істоту ми знайшли у вірші Неоніли Стефурак «Бадяка-Маняка». Дітки разом з вхідним квиточком отримають горішки від костюмованого героя-аніматора Бадяки-Маняки.
Програма фестивалю передбачає авторські читання, майстерки, конкурси, змагання, квести, вистави, відео-проекти, фоторепортажі, фотовиставки, концерти, дискотеку та ін. 
У рамках фестивалю відбудуться презентації соціокультурного проекту «Вся Україна Читає Дітям», відео-проекту «З Любовю до дітей», відео-проекту Сашка Лірника «Моя країна – Україна», вулична фотовиставка «Дитяча посмішка», пошуковий квест «Таємниці Бережанського замку», благодійний забіг «Дитячий майданчик – дітям», майстерки для дітей Ірини Мацко, майстерки для дітей Адель Ягібецової, майстерки для дітей АрТ студії «Прищіпка».
Погодинна програма:
12:00 – дитяча програма фестивалю «Бадяка-Маняка»
17:00 – літературна сцена Тарас Прохасько, Дмитро Лазуткін, Олена Степаненко, Сергій Прилуцький (Білорусь), Юрій Завадський, Юрій Матевощук, Микола Шпаковський, Тарас Волинець та інші
19:00 – гурт Тік Ту (Тернопіль)
20:00 – Марина Круть проджект (Хмельницький)
21:00 – Zapaska (Кам’янець-Подільський)
22:00 – Гич оркестр (Львів)
23:00 – виступи діджеїв: Orest Golets, Shmir Soundsystem

Вибір читачів за тиждень

Відео