Бійців АТО на Тернопіллі сплавлятимуть на пластикових пляшках

З червня на Дністрі буде проходити мандрівний еколого-просвітницький табір «Данастріс-Альтернатива».

Цього року його учасниками будуть воїни АТО та волонтери, які допомагають українській армії. Плоти, виготовлені з пластикових пляшок, дрейфуватимуть Дністром впродовж трьох місяців. Маршрут подорожі пролягає від Галича до Хотина, і розроблений з таким розрахунком, щоб учасники табору змогли відвідати якомога більше архітектурно-історичних і ландшафтно-природних пам’яток Дністровського каньйону.

«Такий табір зародився ще у 2008 році, тоді це була туристично-відпочинкова ініціатива, – каже керівник проекту Сергій Хлєбас. – Цього року «Данастріс-Альтернатива» має за мету допомогти в адаптації до мирного життя демобілізованим бійцям АТО, прийняти на відпочинок військових, котрі проходять ротацію, стати місцем знайомства і планування спільної роботи волонтерів з різних куточків України».

Це не сплав в класичному розумінні, адже плистимуть ні на швидкість, ні на час. Під час подорожі бійці матимуть можливість поспілкуватися між собою, побувати на різноманітних екскурсіях.

«Це, звичайно, великий ризик брати бійців, в яких психіка травмована війною, – зазначає представник ініціативної групи «Данастріс-Альтернатива» Михайло Гросуляк. – З кожним учасником ми будемо спілкуватися, медично обстежувати. Кожен, хто пройшов це пекло під назвою «АТО», ніколи не буде таким, як раніше. Ми повинні згуртуватись, щоб допомогти їм призвичаїтись до мирного життя».

Кількість учасників табору обмежена, адже на плоті розміром 60 квадратних метрів можуть подорожувати лише 12-15 людей одночасно. Проте учасників буде набагато більше, адже з 1 по 21 червня будуть робити 3-4 ротації складу команди.

Бійці, які хочуть взяти участь у сплаві, волонтери та охочі допомогти фінансово можуть звертатися за номером 097-504-56-75.

Юлія НІКІТІНА.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео