Як тернополянам зекономити на подорожах у кризовий період

Плануючи самостійну подорож, розгляньте різні варіанти пересування: часто квитки на автобус або поїзд коштують значно дешевше, ніж авіаперельоти.

Коливання курсу валют призвело до того, що поїздки за кордоном стають все більш витратними. Але у будь-якому випадку можна постаратися уникнути переплат і всіляких складнощів. Головне - звернути увагу на декілька корисних порад. Як же не опинитися в скрутному становищі, заощадити гроші та правильно розподілити виділений бюджет? Ось кілька простих рекомендацій, які допоможуть вам максимально вигідно спланувати поїздку.

Акцентуйте увагу на країнах, в яких місцева валюта також послабила свої позиції щодо долара. Вигода очевидна - витративши велику суму у гривнях на покупку доларів в Україні, ви зможете обміняти їх на більшу кількість місцевої валюти на відпочинку. Причому з'являється можливість не тільки витратити її на сувеніри, але і провести більш продуктивний шопінг. В основному це країни, що розвиваються, але при цьому страждають від нестабільної економіки, оскільки курс місцевої валюти залежить від цін на нафту.

Так, венесуельський болівар втратив 20 відсотків у порівнянні з показниками початку року. Упав саудівський реал, а також втратили в ціні валюти країн ОПЕК. У Бразилії курси валют поводяться відносно спокійно. Намагайтеся відстежувати курси валют в інших країнах - сьогоднішня економічна ситуація (падіння цін на нафту, політична нестабільність) може позначитися і на інших національних валютах не кращим чином. А це вам буде тільки на руку.

Відправляйтеся в подорож Україною, або ж країнами СНД, де курс не прив'язаний до валюти. У поїздках нашою країною є незаперечні плюси: зникає потреба оформлювати закордонний паспорт, візу, проходити митницю та міняти валюту.

Хороші пляжі є в Одесі, курорти – у Карпатах. Влітку очікується не такий вже і великий наплив туристів, тому пакувати валізи можна вже.

Що ж стосується країн-учасниць СНД, як варіант літнього відпочинку можна розглядати Азербайджан, Казахстан і Туркменію, які мають вихід до Каспійського моря, або ж поїхати в будь-яку іншу країну СНД – напевно, ще ніхто з ваших знайомих не привозив фотографії вірменських монастирів 7 століття і не вирушав у винні тури на молдовські виноградники.

Не бійтеся спробувати нові види відпочинку, наприклад, круїзи. Зараз круїзні компанії знижують вартість каюти і круїзу з щоденним відвідуванням нових міст/цілодобовим харчуванням на борту. Причина проста - сезон лише розпочинається. Поплавати на круїзі можна за ціною путівки в Туреччину. Таким чином, подібні тури можуть стати для вас справжнім відкриттям нового виду відпочинку!

Наприклад, круїз Перською затокою зі стоянкою в Дубаї дає можливість ще й скупатися на розкішних пляжах ОАЕ, відкрити для себе нові країни і відчути розкіш високоякісного сервісу на борту лайнера.

Також зверніть увагу на сплави річками Карпат, вартість яких не дуже постраждала через валютні коливання.

Якщо ви все ж віддаєте перевагу більш традиційним напрямкам, зупиніть свій вибір на Туреччині та Єгипті. Більшість готелів в цих країнах працюють за системою «все включено», що грає вам на руку - оплачуючи харчування заздалегідь, під час відпочинку можна не турбуватися про можливі зміни курсу. До того ж, завдяки великій кількості туроператорів, що обслуговують ці напрямки, майже завжди можна істотно заощадити - малопопулярні тури отримують статус «горящих», а там можна гарантовано розраховувати на значні знижки.

Плануючи самостійну подорож, розгляньте різні варіанти пересування: часто квитки на автобус або поїзд коштують значно дешевше, ніж авіаперельоти. Звичайно, в цьому випадку доведеться пожертвувати певною часткою комфорту, однак і тут «стакан може виявитись наполовину повним». Адже подорож - це не просто зміна місця дислокації, а й нові враження.

Мабуть, у сучасній нестабільній економічній ситуації краще відмовитися від сервісів бронювання готелів, які пропонують провести оплату в кінці проживання. Раптове підвищення цін на номер в готелі у зв'язку зі зміною курсу валют може зіпсувати все враження від поїздки. Найкращим рішенням є оплата заздалегідь.

Якщо відпочинок необхідний, а грошей поки що немає, можна взяти кредит у гривнях. Навіть якщо курс опуститься, поки ви відпочиваєте, на вас це ніяк не позначиться. Більше того, ви будете навіть у виграші. Необхідно лише розрахувати власні фінансові можливості та знайти підходящий банк з розумними відсотковими ставками споживчого кредитування.

Наталя ХОМА.

Вибір читачів за тиждень

Відео