Поляки навчать тернополян економити енергоресурси

Сусіди з Польщі провели в Тернополі майстер-клас, присвячений відновлювальним джерелам енергії.

У рамках проекту співробітництва «Польська допомога» відбувся семінар «Відновлювальні джерела енергії як шанс підвищення енергоефективності областей України».

Внаслідок діяльності людини на Землі почались незворотні процеси зміни клімату, які загрожують усій планеті. Охорона довкілля – ціла культура у країнах Євросоюзу. Дітей ще змалку навчають заощаджувати ресурси, у тому числі й задля природоохоронних цілей, адже від цього залежить якість повітря, а, отже, й здоров’я.

Провідний напрямок - низькоемісійна економіка. Вона передбачає енергетичну ефективність, використання відновлюваних джерел енергії і застосування технологій, що обмежують викид шкідливих речовин в атмосферу. Ці знання поляки освоювали роками, а тепер збираються навчити і нас, адже переконані, що захистити планету можливо лише консолідовано.

«Енергія є запорукою політичної та економічної незалежності, - каже голова Воєводського фонду охорони середовища і водних ресурсів Підкарпатського воєводства Республіки Польща Адам Пензьол. - Це вимагає нових технологій, сміливого мислення й культури використання енергії. Нам приємно ділитись з вами досвідом, особливо в такий нелегкий для України час».

Перший заступник голови ОДА Іван Крисак зазначив, що перейти на енергозберігаючі технології й досягти бажаних результатів не вдасться швидко, проте, навчаючись на чужих помилках, можна цей процес скоротити.

Поляки переконані, що енергетична ефективність починається вдома, а вже потім її можна переносити на більші масштаби. Наприклад, при купівлі будь-якого приладу на ньому написано до якого класу енергозбереження він належить. Холодильник класу В витрачає 362,80 злотих на рік, а класу А+ – лише 155,49 злотих.

«Відновлювальні джерела енергії – шанс для збалансованого розвитку нашого регіону, - зазначає перший заступник голови обласної ради Сергій Тарашевський. - У країнах ЄС вже давно освоюють енергію сонця, вітру, води та біоенергію. Зокрема, на Тернопільщині впровадження сучасних технологій у енергетиці мають велику перспективу. Наш край є аграрним, і у нас дуже багато є потенціалу відновлювальної енергії, тобто того, що зараз не береться взагалі в розрахунок».

Поляки реалізовують проект у Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській та Одеській областях.

Юлія НІКІТІНА.

Фото автора.

 

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео