Тернопільські чиновники готові віддати навіть своїх дітей у місцеві табори

Зараз відбуваються тендери з визначення найкращих закладів для оздоровлення та відпочинку школярів.

Як повідомляв «Терен», цьогоріч на проведення оздоровчої кампанії передбачено 5 млн. 330 тисяч грн. з обласного бюджету. У департаменті сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту кажуть, що ці кошти планують розподілити чесно.

Цього року в області планують почати роботу 174 заклади оздоровлення і відпочинку, з них 9 стаціонарних заміських закладів оздоровлення, 6 санаторіїв, 143 мовних табори з денним перебуванням дітей, 6 таборів праці, 10 наметових містечок. Всі дитячі заклади будуть забезпечені цілодобовою міліцейською охороною.

Переможці тендерів по таборах ще остаточно не визначені. На конкурсні торги подавали пропозиції 7 таборів і оздоровчих закладів Тернопільщини та 2 санаторії. Деякі не подавали заявок, а три цього літа взагалі не функціонуватимуть. Це табір «Гайдарівець» в селі Потянка Шумського району, табір «Веселка» в селі Колодіївка Підволочиського району та оздоровчий заклад «Зорепад» у Струсові Теребовлянського району. Їм суттєво зменшили фінансування на оздоровчу кампанію.

Чиновники ОДА запевняють, що при виборі закладів робили акцент і на ціні, і на якості, тому, не задумуючись, віддали б дітей туди на відпочинок.

«Я особисто об’їздив усі табори, - каже директор департаменту сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту Віктор Мацикур. - Сміливо відправ би свого сина у будь-який з них, якби він був трохи старшим. Ціна табору - це лише 50% оцінки тендеру, інші 50% - харчування, умови проживання, програма тощо. Ми не дамо жодної дитини у табір, поки він не буде в належному стані».

Готовий віддати на відпочинок свою дитину і заступник директора департаменту сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту Ігор Чорний.

Протягом 2015 року департамент планує організувати оздоровлення й відпочинок близько 60 тисяч дітей шкільного віку, а це майже 50% від загальної кількості. Зробити це без пришкільних таборів нереально.

«У пришкільних таборах ситуація не така райдужна, - зазначає Віктор Мацикур. - Освітні структури не дуже відгукуються на співпрацю, бо не вважають відпочинком такі табори. А закон говорить, що ми повинні охопити 50% дітей. Без існування пришкільних таборів та таборів з денним перебуванням підняти таку цифру неможливо. Поки що ми бачимо, що 143 таких табори будуть функціонувати в Тернопільській області. Частина буде з харчуванням - табори денного перебування, частина без - мовні табори.

Цього року вперше впроваджені мовні табори. В департаменті просять громадські організації надати волонтерів, студентів-педагогів, аби урізноманітнити програму у таборах.

Юлія НІКІТІНА.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео