Тернопільські волонтери розробили станок під крупнокаліберний кулемет

Винахід дає змогу кулеметові легко рухатися у будь-якому напрямку. Уже під час перших випробуваннях з’ясувалося, що віддача при пострілі вдвічі менша, ніж з автомата Калашникова.
На тернопільському складі АТО умільці створили станок до крупнокаліберних кулеметів, інформує ТТБ.

«33 кг важить кулемет, на відстані 3, 5 км пробиває броню, а поставити його немає на що, - розповів волонтер складу АТО Тарас Білан. - Там стоїть специфічна пружина, механізм, у нас вони є, але в недостатній кількості. Волонтери два місяці працювали і вийшли на результат».
На полігоні станок до кулемета успішно випробували. Кулемет, незважаючи на свою вагу, легко рухався у будь-якому напрямку. Під час випробувань віддача від пострілу була вдвічі менш, ніж з автомата Калашникова.

Тарас Білан розповів про деякі хитрощі, завдяки яким вдалося створити потрібну для військ річ.

«Один з механізмів складається зі звичайної пружини від уазіка, - каже він. - Але виходимо з того, що ми не є багаті. І використовуємо матеріали, які є «під ногами». Держава їх продає по 12 тисяч гривень. У нашої пружини тільки собівартість металу і електрики, разом – 2 тисячі гривень».
Тернополяни передаватимуть новий пристрій Збройним силам України безкоштовно. Але потрібен метал, з якого вони робили б станок. 
Тарас Білан каже, що це може бути метал товщиною3 см, 1,6 см і кругляк 42 мм. Це ті речі, на які припадає найбільше навантаження при зворотній віддачі механізму. Можуть стати у пригоді й пружини від газорозподільного механізму, що є в УАЗа, «Волги». Цих деталей потрібно багато.

Тернопільські умільці хочуть налагодити серійне виробництво своїх станків. Вони обіцяють людям, які принесли відповідну кількість металу, виготовлений станок направити у частину, де служать родичі, а під порядковим номером є можливість надрукувати ім’я благодійника. 
Станок тернопільських волонтерів увійшов до третього десятка їхніх розробок. До зимового сезону вже підготовлено понад сотня буржуйок, заготовлено матеріал на ще більшу їх кількість. Також волонтери продовжують виготовляти устілки. Мішковина, яку тернополяни принесли ще взимку, зараз у русі. З неї шиють «кікімор». Є нестача робочих рук. Тому склад АТО запрошує охочих долучитися до праці.

Вибір читачів за тиждень

Відео