Бучацькі «Веселі гудаки» отримали диплом від президента Польщі

Зразковий ансамбль народної музики «Веселі гудаки» з  Бучача повернувся із захоплюючої й пізнавальної мандрівки до Польщі на музичний фестиваль «Integracja malowana dźwiękiem».

За тиждень перебування у сусідній державі учасники ансамблю познайомилися з польськими традиціями та людьми, показали їм українську музику й колорит.

За сприяння настоятеля Бучацького костелу отця Даріуша Пєхніка учасники ансамблю тиждень проживали у сім’ях парафіян, які гостинно прийняли дітей і допомагали в організації відпочинку колективу.

Бучацькі діти побачили, як відбувається навчальний процес у звичайній сільській польській школі. Велике враження на них справив виклад  матеріалу вчителями, доброзичлива атмосфера.

Юні українці відвідали копальню солі у Бохні – місті, біля якого мешкав ансамбль. Бохня є найдавнішою копальнею у Польщі, вона безперервно працювала з 1253 року до 1995. 

«Веселим гудакам» випала нагода побувати на глибині понад 300 метрів під землею. Там розміщена величезна галерея (250м) зі спортзалом, розважальними атракціонами, спальною залою на 500 місць. Тобто навіть після закриття копальня продовжує приносити користь людям, тепер уже – лікувальну.

На музичному фестивалі ансамбль «Веселі гудаки» підкорив журі професійною презентацією української пісні, і за це отримав спеціальну відзнаку-диплом від президента Польщі Б.Коморовського та цінні подарунки.

Побували учасники ансамблю й у Кракові – одному з найстаріших, з тисячолітньою історією, міст Польщі, багатим на культурну і архітектурну спадщину.

Діти прогулятися «королівською дорогою», побачили знаменитий палац  Вавель та річку Віслу. На обід українці разом з німецьким колективом завітали до ресторану традиційної польської та лемківської кухні. На кінець дня «Веселі гудаки» відвідали Науковий фестиваль, на якому студенти найстарішого у Польщі Ягелонського університету демонстрували рівень та можливості навчання.

Субота для дітей з Бучача була виснажливою, але дуже цікавою та захопливою. У цей день було організовано велосипедну мандрівку до санктуаріуму Матері Божої та  невеликої  галереї ікон з різних країн світу, із зображенням Богородиці, де побачили ікону Почаївської Матері Божої.

Також «Веселі гудаки» відвідали центр активного відпочинку, де гралися між казковими будинками, кораблями та іншими спорудами, відвідали мотузковий парк, пограли у баскетбол та настільний футбол.

У неділю ансамбль «Веселі гудаки» виступив у рамках парафіяльного фестивалю у селищі Галов. Як і на кожному виступі, діти не залишили жодної людини байдужою до їхнього співу. «Веселі гудаки» так сподобалися публіці, що усі підспівували, а дітки танцювали разом з учасниками ансамблю.

Учасники ансамблю вдячні за сприяння у поїздці нашому партнеру - Міжнародному фонду «Милосердне серце», начальнику відділу культури Бучацької  РДА Андрію Ковалку. Особлива подяка о.Даріушу Пєхніку за допомогу в організації цікавого та пізнавального перебування у Малопольському воєводстві, за молитви та настанови під час подорожі.

Олег Шкляренко, керівник ансамблю   «Веселі гудаки».

 

Вибір читачів за тиждень

Відео