У Збаражі відкрили меморіальну дошку загиблому бійцю Тарасу Михальському

На фронтоні ЗОШ №3 освятили пам’ятний знак на честь загиблого на Луганщині 34-річного збаражанина, бійця 24-ї окремої механізованої бригади Тараса Михальськького.

Тарас навчався у цій школі з 1986 по 1997 рік.

Меморіальну дошку відкрили брат загиблого бійця Іван Михальський та боєць 95-ї бригади Богдан Білоус. Чин  освячення здійснили отець Мирослав Ожибко та отець Андрій Лахман.

Нагадаємо, останні 5 років Тарас Михальський жив у Гайсині на Вінничині, де займався бізнесом. Під час подій на Майдані в Києві був активним учасником протистоянь. Спостерігаючи за тим, що відбувається на сході, не міг залишатися вдома і влітку добровольцем пішов служити у ЗСУ. 21 серпня прибув на полігон у Новояворівськ, а через два тижні разом з двома десятками інших солдатів попросився в зону АТО – на передову. Відтак з початку вересня уже виконував бойові завдання на блокпості біля Трьохізбенки на Луганщині.

Тарас був оператором-навідником БМП 24-ї окремої механізованої бригади.
Наш земляк загинув 19 жовтня 2014 року на “бахмутській трасі”, коли разом з іншими військовослужбовцями їхав виручати бійців 32-го блок-посту, оточеного сепаратистами. Лише 28 жовтня Тараса та його побратимів змогли по-християнськи поховати на цвинтарі у Старобільську на Луганщині, як і багатьох інших невідомих солдатів. На могилі нашого земляка стояв хрест і табличка з написом «тимчасово неопізнаний солдат №325». У рідних взяли взірці ДНК, і генетична експертиза підтвердила те, у що близькі бійця довго не хотіли і не могли повірити – Тарас поповнив лави Небесної армії.

2 лютого 2015 року у Збаражі тисячі людей провели в останню путь патріота, воїна, вірного сина України Тараса Михальського. 34-річного солдата-добровольця перепоховали у рідному місті через понад три місяці після загибелі.
За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі у Збройних силах України» відповідно до указу Президента України від 3 листопада № 838/2014 «Про відзначення державними нагородами України» солдата Михальського Тараса Романовича посмертно нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Збаразька міська рада присвоїла Тарасу Михальському звання «Почесний Громадянин міста Збаража»(посмертно). Рішення було прийнято на сесії Збаразької міської ради, 29 квітня.

Світлана БОДНАР.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео