Центр реабілітації допомагатиме шумським дітям, які потребують особливої уваги

З ініціативи громадського активіста, екс-голови Шумської РДА Василя  Габора та директора КУТОР «Тернопільський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів» Наталії Турецької підписано Угоду про співпрацю Центру з Шумською центральною районною лікарнею.  

Наталія Турецька розповіла, що Центр допомагатиме дітям, які потребують особливої уваги з боку держави та суспільства, та додала, що в рамках Угоди КУТОР «Тернопільський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів» бере на себе зобов’язання брати участь у реалізації спільних програм, проектів, заходів та організації надання соціальних послуг дітям, дітям-інвалідам, категоріям дітей до них прирівняних та їх сім’ям, сприяти формуванню позитивної суспільної думки щодо успішності дітей з  особливими потребами, можливостей їхньої реалізації в соціумі та ведення здорового способу життя, забезпечувати обмін інформаційними матеріалами з питань, які належать до сфери спільної діяльності.

 «В район проживає 153 дитини з особливими потребами, тому послуги, які сьогодні Центр надає в Тернополі та Бережанському районі, допоможуть адаптувати дітей Шумщини  до життя в соціумі. До Шумська виїжджатимуть працівники Центру, які водночас зможуть надавати допомогу 24 дітям. Головний лікар Шумської райлікарні Ю.Кушнір пообіцяв всіляко сприяти роботі Центру, забезпечити приміщення та допомогу місцевих медичних фахівців. А районне управлінням соціального захисту населення, у свою чергу, сприятиме  інформуванню сімей, де виховуються діти-інваліди про діяльність Центру та оформленню необхідних документів», – зазначив Габор.

Варто зазначити, що діти з особливими потребами Шумського району зможуть отримати професійну, педагогічну, психологічну, соціальну, побутову, фізичну реабілітації. Послуги Центру надаватимуться у вигляді індивідуальних або групових занять, консультацій, індивідуального супроводу та допомоги, підібраної із урахуванням індивідуальних особливостей, потреб, рівня розвитку та стану.

Зокрема, психолого-педагогічна реабілітація передбачатиме консультування, психолого-педагогічну діагностику, психолого-педагогічний патронаж, спрямований на  оптимізацію і коригування ставлення дитини з особливими потребами до своїх вад, становища в сім’ї та суспільстві.

Заходи з професійної реабілітації включатимуть експертизу  потенційних професійних здібностей, професійну орієнтацію, визначення рівня підтримки у ході працевлаштування, навчання, перенавчання чи перекваліфікацію з можливим подальшим працевлаштуванням та необхідним соціальним супроводом з урахуванням  особистих схильностей та побажань особи.

Психологічна реабілітація – експертне вивчення психологічного стану інваліда, психологічну діагностику пізнавальних, регулятивних та інструментальних функцій психіки, рівня розвитку та особистості індивіда, визначення засобів, методів, обсягів, строків, процедур психологічної реабілітації і складання індивідуальної програми психологічної реабілітації дитини з особливими потребами, проведення фахового консультування, психокорекції, психотерапії, профілактики психічних розладів з метою оптимізації психоемоційного стану, формування в особи здатності пристосовуватися до існуючих у суспільстві вимог та критеріїв співіснування.

Послуги ранньої реабілітації – міждисциплінарне оцінювання розвитку і стану дитини (до 7 років) та виявлення причин відставання або проблем, складання індивідуальної програми реабілітації, яка включає ранню допомогу дитині в сім’ї та соціально-психологічну підтримку сім’ї, виконання розробленої програми, роботу з дитиною та сім’єю: первинні та консультативні прийоми; індивідуальні та групові заняття з дітьми, батьками, сім’ями. Соціальна та побутова реабілітація – проведення первинного обстеження дитини з особливими потребами, організацію дозвілля та проведення культурних заходів, розвиток ігрових навичок, виявлення та розвиток творчих здібностей та залучення до творчої діяльності, виховання культури поведінки, самодисципліни, уміння володіти собою в складних життєвих ситуаціях.

Послуги з фізичної реабілітації – проведення фізичного обстеження дитини з особливими  потребами з врахуванням даних інших спеціалістів, визначення індивідуальних потреб щодо розвитку рухової активності, фізичного стану та перспектив реабілітації, планування заходів фізичної реабілітації, встановлення короткотермінових та довготермінових цілей із врахуванням застережень, індивідуальний підбір і припасування допоміжних засобів для переміщення, утримання рівноваги, постави та адаптованої фізичної активності, навчання користуванню засобами.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео