На Тернопіллі 2 мільйони бюджетних коштів пішли «у смітник»

Сміттєсортувальна лінія, яку Тернопільська обласна рада придбала ще в 2009 році, досі не функціонує, і займатися цим питанням ніхто не планує.

Проблема із вивезенням сміття у Тернополі не нова. Кілька років тому місто потопало у смітті та смороді, адже на той час Малашівське сміттєзвалище мало бути законсервоване, і це змусило міську та обласну владу нашвидкуруч шукати вихід із ситуації.

Як один із варіантів було запропоновано сортування, щоб таким чином зменшити кількість сміття, яке йде на утилізацію. Відсортоване мали відправляти на вторинну переробку. Для цього у 2009 році за кошти обласного бюджету комунальне підприємство Тернопільської обласної ради «Архбудсервіс» купило сміттєсортувальну лінію для сортування ТПВ.

Ціна техніки, яку купували на Львівщині, не мала – 2 мільйони гривень, і це на тодішній курс!

Здавалося б, уже і не шкода тих грошей, аби тільки дати раду відходам. Проте сміттєсортувальна лінія понад п’яти років так і стоїть без діла.

Найбільше проблем виникло з пошуком місця її встановлення. Спершу обладнання зберігалось на сусідній Львівщині, згодом техніку завезли ближче до Скалатського сміттєзвалища як єдиного в області найбільш готового до кінцевої сертифікації. Там вона іржавіє й досі. Скалатська міська рада спершу дала дозвіл на розміщення лінії, а потім його скасувала, бо ходили чутки, що нібито це буде сміттєспалювальний завод.

У Тернопільській облраді запевняють, що сміттєсортувальна лінія в хорошому стані, незважаючи на те, що вона псується просто неба.

За словами директора КП «Архбудсервіс» Андрія Козака, техніка в будь-якому випадку залишається за комунальним підприємством, її нікому не планують передавати. Проте коли запрацює це диво техніки і чи запрацює взагалі, пан Козак не каже.

Сьогодні скалатці просять забрати «непотріб» зі своєї території. Надавати територію для облаштування міського сміттєзвалища, сміттєпереробного заводу чи сміттєсотрувальної лінії не хоче жодна сільрада. Одне відомо, що вічно так тривати не може, і рано чи пізно назріє черговий «сміттєвий скандал».

Юлія НІКІТІНА.

 

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео