Що кажуть про адміністративну реформу тернопільські політики

Об’єднання громад необхідно проводити виключно за згодою і в інтересах людей.

Адміністративна реформа, яка впала на голови українців, як сніг на голову, викликає неабиякий резонанс у суспільстві. «Згори» її намагаються форсувати, таке враження, що спішать, аби народ не оговтався. А «внизу», у самому народі, мало хто розуміє, чого влада хоче добитися цією реформою.

Не стоять осторонь проблеми і тернопільські політичні діячі.

«Об’єднуватися у громади ніхто нікого не змушує». 

Недавно нардеп, голова міжфракційної депутатської групи “Тернопільщина” Роман Заставний заявив: «Територіальна реформа, яку пропонує державна влада, проводиться виключно на добровільних засадах. Тобто об’єднуватися у громади ніхто нікого не змушує. Натомість чиновники, які зараз тратять багато часу на дописи та виступи на цю тему в Інтернеті, краще б перенаправили затрачені на це сили на спілкування з громадами, пропонуючи їм комплексні проекти їх соціально-економічного розвитку. При такому діалозі ми вже б могли бачити конкретні позитивні зрушення в напрямку об’єднання населених пунктів і формування нових територіальних громад».

«Об’єднання громад - шляхом проведення місцевих плебісцитів»

Голова Тернопільської обласної ради Василь Хомінець констатує, що процес об’єднання територіальних громад в Україні аж ніяк не може відбутися без доброї волі на те українського народу.

“Ми переконані, що об’єднати громади неможливо, визначивши на це обмежений час та намагаючись встигнути створити їх до проведення місцевих виборів восени цього року, - сказав Хомінець. - Перед об’єднанням громад уряд має забезпечити відновлення базової інфраструктури та створити ефективні центри надання публічних послуг. Будь-яке об’єднання має ставити за мету соціально-економічний розвиток відповідних територій, зокрема покращення якості адміністративних і соціальних послуг, а не бажання уряду механічно “оптимізувати” видатки. На наше переконання, перспективні плани об’єднань, створені обласними державними адміністраціями, не повинні нав’язуватися місцевими адміністраціями громадам. В органів місцевого самоврядування та мешканців громад має бути право на власне бачення майбутніх об’єднань, адже тільки на місцях можуть врахувати всі особливості територій, що залишаються поза увагою чиновницького корпусу. І найголовніше: об’єднання місцевих громад необхідно проводити виключно за згодою і в інтересах їхніх мешканців шляхом проведення місцевих плебісцитів. Рішення про об’єднання мають ухвалювати всі мешканці громад, а не місцеві ради під диктат уряду і обласних адміністрацій, бо інакше це – сучасна колективізація.

«Реформа в такому форматі спровокує геноцид села»

«Провів зустріч із сільськими головами Шумського району, - написав у соцмережі під враженням від зустрічі із жителями північного району Збаражчини нардеп Михайло Головко. - Усі стурбовані адміністративною реформою. Всі населені пункти Шумського району хочуть об’єднати у єдину територіальну громаду. Люди – проти! Вважають, це знищить село.
Під час зборів висловили одностайну думку: реформа в такому форматі спровокує геноцид села. Представники інтересів села вважають, об’єднань має бути, щонайменше, два. Наводять приклад у Тернопільському районі, де населення 70 тисяч, а буде 4 або 5 громад. Населення ж Шумського району 35, а громада лише одна.
Сільські голови кажуть, що бояться не за свої робочі місця, а відстоюють думку громади. Люди в селах проти об’єднання у такому форматі, побоюються втратити право на власні землі».

Як бачимо, публічні люди Тернопілля, незалежно від політичного окрасу, думають в одному напрямку. Бо слухають народ, а народ мудрий, і нехтувати його думкою – собі ж дорожче.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео