У тернопільській бібліотеці винайшли формулу щасливого дитинства

Сьогодні, коли наша країна живе за трагічним сценарієм війни, питання захисту наймолодших її мешканців стоїть особливо гостро.

Про те, що наше майбутнє в руках у наших дітей, добре знають працівники Тернопільської обласної бібліотеки для дітей. З нагоди Міжнародного дня захисту дітей колектив книгозбірні організував для юних тернополян і гостей міста чудове свято «Маленька країна – країна дитинства, де сонечко світить і казка живе».

Першими «провісниками» наближення святкового дійства стали яскраві декорації, якими було прикрашено фасад бібліотеки. Випадкові перехожі мимоволі зупинялись, розглядаючи вітринну виставку дитячих малюнків та майстерну аплікацію «чарівного саду» розміром у ціле вікно.

На урочисте відкриття свята до наймолодших читачів завітали веселий товстун Карлсон, а також нерозлучні Міккі та Міні Мауси. Разом із дітками вони вирушили до «Світу казок», де на них очікували різноманітні конкурси та естафети.

У подорож до «Країни щастя» малюків запросили волонтери Тернопільської обласної організації Товариства Червоного Хреста. Вони розповіли про величезне значення у людському житті таких понять, як підтримка і взаємодопомога, після чого всі разом виконали комплекс фізичних вправ, що є дуже корисними для дитячого здоров’я.

Не обійшлося і без нагород. Всі учасники дійства і навіть казкові гості отримали чудові м’які іграшки від Тернопільської організації Товариства Червоного Хреста.

Після вуличних бібліорозваг юних читачів запросили на екскурсію книгозбірнею. Кінцевою зупинкою імпровізованого «потягу щастя», який курсував залами бібліотеки, став відділ обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів. Тут діти залишили свої бажання на пелюстках «квітки щастя», створили карту України із різнобарвних дитячих долоньок.

Захопливі пригоди у бібліолабіринті «Читай, дивися розважайся» очікували на старшокласників, які взяли участь у святкових заходах. Блукаючи загадковими коридорами, гравцям потрібно було обрати сектор відповідно до власних вподобань та інтелектуальних можливостей. Відтак юні історики та патріоти проявили себе у секторі під назвою «Світ моєї країни». Енциклопедичними знаннями порадували учасники групи «Кмітливі всезнайки». Юристи-початківці спробували щастя у секторі «Знай свої права», а книголюби знайшли себе у категорії «Сторінками улюблених книг». Не бракувало бажаючих й позмагатись у шаховому турнірі, абсолютним переможцем якого став старшокласник Максим Середа.

Крім того, працівники сектору мистецтв провели для дітей низку цікавих ігор, назви яких промовляли самі за себе: «Займу місце», «Кращий голос нового століття», «Подарунок». Найбільш активні гравці отримали заохочувальні призи, а тих, кому пощастило менше, бібліотекарі частували цукерками та печивом.

Охочих дізнатись більше про День захисту дітей, а також ознайомитись із правами та обов’язками наймолодших мешканців планети запросили до огляду книжкових виставок: «Дитина під парасолькою прав», «Держава, закон і діти», «Щоб розумні були діти – треба з книгою дружити».

Своїм баченням щодо відзначення цього свята з бібліотекарями поділились і юні читачі книгозбірні.

«Гадаю, що у цей день перш за все потрібно звернути увагу на проблеми та потреби дітей сиріт, переселенців з окупованих територій, які потерпають від браку уваги і турботи» –  вважає старшокласник Мар’ян Одарук.

Свою ж солідарність та підтримку одноліткам, які змушені були покинути власні домівки, учасники свята висловили на привітальному плакаті, який адресували «дітям Донбасу».

Цікаве видання з нагоди Міжнародного дня захисту дітей презентували  працівники науково-методичного та довідково-бібліографічного відділів. Це методико-бібліографічні матеріали під назвою «Кожна дитина має права…», адресовані бібліотечним працівникам та представникам інших професій гуманітарної сфери, що працюють з дітьми.

Міжнародному дню захисту дітей було присвячено і відеоміст Тернопіль-Чернігів на тему «Діти за безпечний світ», який пройшов за участю Тернопільського обласного відділення Всеукраїнського громадського дитячого руху «Школа безпеки» та Чернігівського обласного відділення ВГДР «Школа безпеки».

Колектив бібліотеки щиро вдячний усім, хто долучився до організації свята, а також тим, хто посприяв у придбанні призів для нагородження юних учасників. 

Уляна ПИЛИПЧУК.

Вибір читачів за тиждень

Відео