У тернопільському парку «Топільче» запускали кораблики

Відбулись обласні змагання з судномоделювання.

Змагання проходили в декількох категоріях, а саме -  радіокеровані моделі суден та самохідні моделі у класах: цивільне судно, військовий корабель, вільносконструйована модель.

До заходу учасники готувалися ретельно. На виготовлення деяких суден може піти декілька місяців. Їх під наглядом керівників школярі виготовляють власноруч з фанери, дерева, спеціального картону, фарбують, ґрунтують, шліфують і додають технічні складові, якщо це радіокерована модель.

«Моє судно є самохідним, - каже учасник Андрій з Чорткова. - Воно повинні плисти строго прямо і має в цьому класі попасти у створ воріт за принципом мішені. Тобто чим ближче до центру, тим більше очок».

Змагання організовані обласним центром науково-технічної творчості школярів. Привітати учасників прийшли директор департаменту освіти Любомир Крупа і директор департаменту сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту Віктор Мацикур.

«Колись сам трішки займався цим спортом, принаймні «козиряв» словами: шпангоут, кіль, грот, клівер, леєра і фальшборт, як справжній морський вовк, - зізнався Віктор Мацикур. - Знаю одне - якщо говоримо про національно патріотичне виховання, то вишиванок і співання пісень мало для того, щоб діти виросли успішними українцями в сучасному, динамічному, технологічному світі. Маємо дати їм такі знання і навики, щоб вони стали основою модерноï економіки. А починати можна навіть з конструювання маленьких корабликів».

Юлія НІКІТІНА.

Фото автора.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео