Іван Чайківський: «Аграрії захищають останній бастіон української економіки»

Збіднілому українському селянинові і знекровленому різким підвищенням цін на пально-мастильні матеріали, мінеральні добрива, засоби захисту рослин тощо аграрному виробникові знову нав’язується ідея негайного запровадження ринку землі. Своєрідне дежав’ю. Адже це вже друга спроба зробити землю товаром. Якщо перша не вдалася, то за теперішню взялися важковаговики з найвищих державних інституцій. І при цьому ніхто не бере до уваги, що збіднілий український фермер ніколи не зможе придбати навіть кілька гектарів землі. А, отже, вона опиниться в руках олігархів.

Рада сільськогосподарських підприємств Тернопільщини на цей рахунок неодноразово висловлювала свою однозначну позицію: запровадження ринку землі в Україні – не на часі. Намір виконавчої і законодавчої влади запровадити ринок земель сільськогосподарського призначення прискорить розвал багатьох господарюючих суб’єктів і призведе до обезземелення селян, масового безробіття та соціальних потрясінь на селі.

На жаль, позиція громадського органу хліборобів області, та й України загалом, поки що не почута. І саме тому 4 червня президія ради сільгосппідприємств нашого краю вже на виїзному засіданні у Києві, на ВДНГ, з усією гостротою продемонструвала свою позицію і категорично наполягає прийняти Закон України щодо продовження строку дії мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення. Засудити, як неприйнятні, наміри Уряду запровадити ринок земель сільськогосподарського призначення в умовах фінансової, економічної та політичної нестабільності, війни на сході держави.

«Аграрії рішуче захищають землю, як останній бастіон української економіки, - сказав на виїзному засіданні президії ради сільгосппідприємств Тернопілля її голова Іван Чайківський. – В умовах війни, економічної розрухи та зубожіння селян вартість української землі критично мінімальна. Не можна допустити, щоби продавати найплодороднішу землю за копійки, бо робити це сьогодні - значить обікрасти селян. У нинішній ситуації права власника земельного паю майже не захищені. Корумповані суди можуть бути використані для тиску на нього. Тобто, як мінімум, треба забезпечити економічну і політичну стабільність у державі. Тоді вартість землі виросте у кілька разів. А поки що треба створити умови для поліпшення функціонування аграрної економіки, запровадити пільгове кредитування, викорінити корупцію у стосунках  хлібороба з владою та дозвільними службами».

Аграрники виступають, аби на перехідний період  вдосконалити інститут оренди землі, вимагають завершити її інвентаризацію, зробити все, щоби запрацював Закон про земельний кадастр і забезпечити доступ до його публічної частини.<

Більше сотні учасників виїзного засідання від Тернопільщини того дня взяли участь у Всеукраїнському аграрному віче, яке прийняло звернення до Президента України, Прем’єр-міністра та Голови Верховної Ради України з приводу майбутньої земельної реформи, системи оподаткування і проведення адміністративно-територіальної реформи.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео