У Тернополі – фестиваль, який не дозволяє опускати руки

Сьогодні відбувся надзвичайно цікавий і актуальний фестиваль творчості "Барви життя" осіб з обмеженими фізичними можливостями, заснований ще у 2010 році.

Проводиться фест з метою сприяння процесу реабілітації і соціальної адаптації людей засобами мистецтва. Засновниками та організаторами регіонального етапу є департамент культури, релігій та національностей Тернопільської ОДА, обласний методичний центр народної творчості.

Розповідає один з організаторів фестивалю, директор ЦНТ Володимир Сушко:

- "Барви життя" - проект, який насправді дуже потрібний всім нам, і особливо людям з обмеженими фізичними властивостями, серед яких багато творчих особистостей, які потребують особливої підтримки. Такі заходи, як цей, надихають до життя, не дають впадати в сум, а це дуже й дуже важливо.

23 учасники фестивалю з Борщівського, Теребовлянського, Збаразького, Чортківського районів взяли участь у різноманітних номінаціях: вокально-хоровий жанр, інструментальне виконання, авторська пісня, образотворче мистецтво, декоративно-прикладне і народне мистецтво, літературна творчість (мала проза, поезія), хореографія, драматургія.

В актовій залі обласного краєзнавчого музею глядачі насолоджувались піснями у виконанні Світлани Турської та Василя Горошка (Тернопільський осередок УТОСу), Людмили Червінської, Миколи Пришнівського; поезією Лесі Любарської, Марії Юрків та Оксани Максимишин.

Окрема мова – про відому поетесу, активну громадську діячку, голову Борщівської районної організації інвалідів "Тепло сердець" Лесю Любарську. Організацію вона очолює майже сім років, організовує поїздки святими місцями. Упорядкувала і видрукувала два томи краєзнавчого пізнавального збірника "Краю мій Борщівський, краю стоголосий". У виконанні Людмили Червінської прозвучала пісня-посвята Небесній сотні на слова пані Лесі "Пробач, матусенько".

Всіх учасників фестивалю нагородили грамотами і подарунками. Згодом кращі з них будуть визначені членами журі для поїздки на ідентичний конкурс, який відбуватиметься в Києві на початку зими.

Під час заходу можна було побачити унікальну колекцію вишивок спільноти "Віра і Світло" при церкві Матері Божої Неустанної помочі, вироби з бісеру, виготовлені Любов'ю Миськів та Володимиром Загороднім.

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео