За погрози журналісту – до цюпи!

Президент України підписав закон, який відчутно підсилює гарантії безпеки журналістів.

Від учора, 8 червня, за погрозу журналісту чи його родині зловмисника покарають 2 роками виправних робіт або ув'язненням до півроку. За навмисне пошкодження майна журналістів під час публічних заходів - 6 роками в'язниці.

Закон прийняла Верховна рада України в травні цього року. Тоді депутати обурилися нападом на знімальну групу програми "Наші гроші" 28 квітня - охоронці будинку заступника міністра МВС Сергія Чоботаря спершу душили журналістів, а потім відібрали в них камеру. Пізніше виявилося, що нападом керував безпосередньо зять заступника міністра. Чоботар пішов у відставку через два тижні після інциденту.

Новий закон також передбачає виплату понад 130 тис. гривень компенсації в разі загибелі журналіста під час виконання професійних обов'язків та 60 тис. гривень допомоги у разі поранення.

"За більш ніж 10 років існування закону про відповідальність за перешкоджання діяльності журналіста можна порахувати на пальцях кількість винесених вироків на користь представників ЗМІ. Судді безсоромно вигороджують ворогів преси, маніпулюючи нормами закону. Сьогодні парламент ускладнив їм життя", - заявила 14 травня депутат Ольга Червакова.

За новими правилами, журналістами визнали представників інтернет-видань та операторів, які частіше за все опиняються об'єктом атак.

"За розбитий мікрофон або поцуплену карточку з відеорядом тепер можна сісти у в'язницю. Все це - зміст нашої поправки до законопроекту 0924. Тепер це - закон!" - написала Червакова на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

Згідно закону, за нанесення навіть легких побоїв представникам ЗМІ доведеться відсидіти 3 роки. За такі ж дії організованою групою передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 14 років.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео