Як українці Італії Путіна зустрічали (Мілан, Рим, Ватикан)

Українці Риму вийшли на площу, щоб прямо сказати: "Путін х..ло!".

10 червня Путін перебував із візитом в Італії, він відвідав російський павільйон на Всесвітній виставці  "ЕКСПО" у Мілані, зустрівся з прем'єр-міністром Італії Маттео Ренці та був на аудієнції у Папи Римського. Місцева діаспора зустрічала його на кожному етапі із лозунгами: "Руки геть від України!".

У переддень, 9 червня, у Мілані відбулися дві маніфестації, якими українці та італійці вирішили висловити своє ставлення до причетності Росії до війни на Донбасі та смертей політичних опонентів Кремля.
Учасники протестних акцій бажали донести до громадськості, що політика Путіна суперечить європейським цінностям. Вони розстелили на площі Кордузіо гігантське серце, у центрі якого - Україна та напис "Україна понад усе". Їх голос було почуто. Про цю акцію написали провідні італійські ЗМІ.

До мітингарів несподівано приєдналися маленькі українські футболісти, які приїхали в Мілан, щоб зіграти зі збірною Франції. Проникнувши духом протестного настрою, діти взяли мікрофон, і один за одним почали виступати.

Інший акт протесту відбувся завдяки італійській асоціації АннаВіва. Він пройшов у парку імені Анни Політковської і мав на меті, зокрема, привернути увагу до політичних убивств опонентів офіційного Кремля.

Українці Риму також вийшли на площу, щоб прямо сказати: "Путін х..ло!".

Отримати дозвіл на проведення масової акції протесту у дні приїзду голів інших держав у столиці Італії надзвичайно важко, майже неможливо. Та, мабуть, тутешні активісти, що вже провели незліченну кількість маніфестацій за останній рік, заслужили довіру у місцевому поліцейському управлінні своїм пацифізмом. З жовто-блакитними стягами та численними плакатами вони зібралися на площі Вітторіо Емануеле, незважаючи на 30-градусну спеку.

Цікавим був виступ Володимира Соколовського, жителя Донбасу, який після розвитку військових подій вивчив і перейшов на спілкування українською мовою.

"Не вірте, що у Донецьку і Луганську воюють повстанці, там їх нема. Мої друзі, що живуть на кордоні із Росією, розповідають, як щодня повз їх дім проїжджають ешелони російської військової техніки. Навіть ті, хто раніше підтримував Путіна, тепер ненавидять його!" - сказав чоловік.

Серед українських кольорів майоріло полотнище блакитного кольору, із жовтим гербом (тамгою) - прапор кримських татар, знак єдності наших народів.

Основною думкою, яка об'єднувала виступи мітинг арів, було: Путін - нелюбий гість в Європі!

Зранку цього ж дня численні українці, які зібрались на площі Святого Петра у Ватикані, під час загальної аудієнції Папи Римського, просили: «Святіший Отче, молись за Україну!».

... Тим часом, як деякі італійські політики публічно виступили на підтримку президента Росії, Україна в офіційному зверненні до Ради Європи заявила про призупинення виконання низки статей Європейської конвенції з прав людини. Україна вперше документально визнала на міжнародному рівні окупацію "зони АТО" Російською Федерацією.

Джерело: gazetaukrainska.com

Вибір читачів за тиждень

Відео