Відбитки пальців створили ажіотаж у візовому центрі

Через два тижні тернополяни для поїздки в Європу змушені будуть подавати відбитки пальців. Саме тому у тернопільському візовому центрі та турагенствах справжнісінький ажіотаж, адже той, хто встигне отримати документ до 23 червня під цю процедуру не потрапить.

Якщо під час подачі документів для отримання шенген-візи людина відмовиться їх здавати, у видачі візи їй буде відмовлено. Окрім стандартного пакету документів та відбитків пальців заявники також повинні будуть подати цифрове фото. Все це – вимоги візового кодексу ЄС, яких окрім України, згідно візової інформаційної системи (ВІС) змушені будуть дотримуватися й інші 5 країн Східного партнерства: Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія та Молдова. Потрібно це для оперативного обміну інформацією між компетентними органами країн Шенгенської зони.

За словами консультантів тернопільського візового центру, з 23-го числа кожному заявнику на візу доведеться обов'язково особисто з'явитися в консульство для здачі документів. Навіть якщо всі документи вам допомагає збирати турфірма, подати ваші документи її представники не зможуть. При цьому відбитки пальців доведеться здавати у консульстві кожної з країн Шенгенської зони.

Щодо вартості віз та послуг візових центрів після запровадження нововведень, то вона не зміниться. А от тривалість візиту в консульство чи візовий центр буде дещо довшим, адже сама процедура зняття відбитків пальців складає близько 20 хв. Здаватимуть громадяни України відбитки пальців у консульство тієї чи іншої країни один раз на 59 місяців.

Варто зазначити, що у зв’язку з налагодженням роботи системи та переходом на нові правила видачі віз, з кінця червня у консульствах можливі черги та певні затримки. Що стосується віз, що їх видали українцям до 23 червня, то вони залишаються чинними до кінця терміну їхньої дії і відбитків пальців не потребуватимуть.

Вибір читачів за тиждень

Відео