“Свій серед своїх” допоміг переселенцям з Донбасу

Допомогти вимушеним переселенцям з Донеччини та Луганщини, які оселилися на Тернопіллі, відчути, що вони не чужі, мав на меті проект “Свій серед своїх”.

З березня нинішнього року реалізовували його члени Тернопільської міської організації СУМ в Україні, спільно з міжнародним фондом «Відродження».

«Нашим завданням було залучити громадян, які прибули з окупованих територій, до повноцінного та активного життя в громаді, їх соціальна адаптація», – каже координатор проекту Мар’яна Марець.

Мар’яна зізнається: «Були побоювання, що не зуміємо достукатися до їхніх сердець, не вдасться налагодити щире спілкування, добитися взаємної довіри. Але ці побоювання, схоже, виявилися марними. За час участі в проекті ми стали справжніми друзями, засвідчивши, що українці завжди знайдуть спільну мову».

Вона вважає, що очікуваного результату організаторам проекту вдалося досягнути, про що свідчать численні заходи, участь в яких взяли учасники з Донбасу: спільні перегляди фільмів українського виробництва, відвідування вистав, концертів, участь в різноманітних майстер класах, мандрівки визначними місцями краю.

Тернопільська молодь, разом з друзями із Донецької та Луганської областей, ліпила вареники для бійців АТО, писала великодні писанки, їздила на футбольні матчі, мандрувала Тернопільщиною та Львівщиною, розповідаючи новим знайомим про історичні та культурні особливості й традиції нашого краю.

А ще для вимушених переселенців організували зустрічі із представниками державної служби з надзвичайних ситуацій, обласного центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді, а також із знаними людьми, які народилися на Донбасі, але вже тривалий час живуть та працюють на території Західної України.

Організатори проекту висловлюють подяку Міжнародному благодійному фонду «Відродження», Тернопільській обласній державній адміністрації, Тернопільській міській раді за підтримку їхніх ініціатив та сподіваються на подальшу плідну співпрацю.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео