Адмінреформа може остаточно знищити село?

Не менше ніж чотири територіальних громади планують створити у Лановецькому районі. До такого висновку дійшли сільські голови під час зустрічі з народним депутатом Михайлом Головком. Адміністрація ж планує, щоб весь Лановецький район об’єднався лише в одну громаду з центром у Ланівцях. Про плюси та мінуси адмінреформи висловився Михайло Головко.

“Ця реформа покликана остаточно знищити село, адже після ліквідації сільської ради — ліквідують школу, ФАП, продадуть клуб, а все тому, що для об’єднаної громади це село і його об’єкти будуть економічно не вигідні. Усе це робиться, щоби знищити село та продати останній цінний актив української нації — землю. Чомусь, як продавати державні підприємства та землю, то вони швидкі на прийняття рішень, а коли продати свої підприємства, як і обіцяли на виборах — то зась, бо це економічно не вигідно і їх ніхто не купить.

ВО “Свобода” виступає за проведення адмінреформи, але не в такому виді. Передусім необхідно забезпечити місцеве самоврядування повноваженнями для прийняття рішень та коштами для виконання цих повноважень, але ми бачимо, що все робиться з точністю до навпаки”, - зазначив Михайло Головко.

Свободівець Михайло Головко не згідний з перспективним планом розвитку, який пропонує обласна адміністрація: “Дуже дивним виглядає поділ на територіальні громади, який пропонують нам чиновники, які ніколи і не бували у цих район, а в селах тим більше. Наприклад, Рівненську область ділять на більше ніж 70 громад, Івано-Франківську на 74, а Тернопільська, яка за  чисельністю населенню така сама — лише на 30.

Після тиску громади вже ніби планують зробити біля 35-37 громад. Чим керуються чиновники в кабінетах при такому поділі — залишається таємницею. Також влада боїться, аби 3-5 сіл об’єднувалися між собою, а не лише по 10-20 навколо районного центру. Об’єднаним громадам обіцяють залишити на місці податок з ПДФО, хоча це відвертий шантаж, але коли все ж таки села району об’єднаються у величезний колгосп, то від такого об’єднання виграє лише центр, а найменші села ніколи не дочекаються жодної копійки. Куди більше шансів на фінансування  матиме село, коли кошти ділитимуться між 5-ма, а не 25-ма громадами”.

Сільські голови вислови підтримку ідеї, що в районі варто створювати кілька територіальних громад.

Присутній на зустрічі депутат Тернопільської облради Іван Друзь зазначив, що ВО “Свобода” підтримає будь-яке об’єднання громад, якщо це об’єднання добровільне, а не під тиском та шантажем з боку адміністрації. “Прихильники реформи наводять у приклад Польщу, де не так давно відбувалася адміністративна реформа, але чомусь забувають, що в Польщі общини складають 2-3 тисячі людей, а у нас хочуть робити общини по 20-30 тисяч. Зрозуміло, що прилеглим селам до Лановець вигідно та зручно об’єднатися з районним центром, але немає жодної зручності для сіл, які за 20-30 км від райцентру. Оптимальним для району може бути об’єднання у 4-5 громад”, - підкреслив Іван Друзь.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео