Лосятин претендує на звання першого енергонезалежного села Тернопілля

Ще один мікропроект, який реалізовувався в рамках Проекту ЄС/ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” сільськогосподарським обслуговуючим кооперативом “Ягідний край” с.Лосятин Кременецького району, відкрили 15 червня.

У кооперативі встановлено лінію із виготовлення паливних брикетів.                    

Участь у урочистому відкритті взяли т.в.о. керівника апарату ОДА Віктор Шумада, директор департаменту економічного розвитку, інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва ОДА Галина Воляник, голова обласної ради Василь Хомінець, координатори обласного ресурсного центру громад Ігор Стефанів та Олег Процик, а також керівництво Кременецького району.

Встановлення даної лінії дозволить виробляти в день до 150 кг брикетів. А основою для їх виготовлення є місцева сировина – стебла малини (в селі посаджено 40 га малини), солома та деревина. Тепер члени кооперативу зможуть за собівартістю отримати паливні брикети для опалення своїх будинків.

Так, одна тонна паливних брикетів вартістю до 1000 гривень зможе замінити приблизно 500 м3 газу.

Віктор Шумада вручив від імені голови ОДА Степана Барни Подяку за проявлену ініціативу щодо створення сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу “Ягідний край” голові кооперативу Віктору Придатку.

“Хочу вкотре подякувати координаторам обласного ресурсного центру громад Ігорю Стефаніву та Олегу Процику за ідею та проведену роботу, - зазначив Віктор Шумада. - Лосятин може стати першим енергонезалежним селом в області. Тут вже перевели на тверде паливо дитячий садочок, в процесі встановлення піролізного котла в амбулаторії та сільській раді, а в планах – школа. Сьогодні конкурентоспроможні громади – це майбутнє Тернопільщини. На даний час триває третя фаза проекту ЄС/ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”, яка відкриває перед нами нові можливості. Це далеко не останній проект, який ми відкриємо цьогоріч. Об’єднавши зусилля громади та влади, ми продуктивно працюємо над підняттям економіки краю та забезпеченням добробуту громадян”.

Вибір читачів за тиждень

Відео