На Тернопільщині 12 тисяч людей шукають роботу

Рівень безробіття зростає через політичні і соціально-економічні процеси у державі.

На брифінгу для журналістів тернопільських ЗМІ перший заступник директора обласного центру зайнятості Олександра Островська зазначила: в області спостерігається звуження попиту на робочу силу, зменшення середньооблікової кількості штатних працівників, також зростає рівень безробіття, заборгованість із виплати заробітної плати, зменшується кількість роботодавців, які інформують службу зайнятості про вакансії, є недостатньою кількість вільних робочих місць і вакантних посад з гідними умовами та оплатою праці.

«На одне вільне робоче місце в середньому по області претендувало 6 безробітних, але у районах ситуація набагато складніша, - зазначила Олександра Островська. -  Наприклад, у Гусятинському районі на одне робоче місце претендує 23 безробітних, у Бережанському – 17, у Шумському – 16 осіб. Проте навіть у такій непростій ситуації за сприяння центрів зайнятості Тернопільщини від початку року працевлаштували 9951 особу, з них 2215 – з числа тих, що потребують додаткових гарантій на ринку праці. А 170 безробітних започаткували власну справу».

Пані Островська також розповіла, що за сприянням у працевлаштуванні до базових центрів зайнятості звернулося 333 вимушені переселенці із тимчасово окупованих територій України і зони проведення АТО.

20 із них проходили професійне навчання, 21 брав участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру. Загалом працевлаштовано 120 осіб і троє з них навіть відкрили власну справу.

Нині пошук роботи здійснюється ще для 103 безробітних з числа вимушених переселенців.

«До центрів зайнятості Тернопільщини почали звертатися й демобілізовані бійці. 87 демобілізованим учасникам АТО надавались послуги зі сприяння в працевлаштуванні: 4 направлено на професійне навчання, до тимчасової зайнятості залучено 1 особу. На постійні місця праці вже влаштовані 6 осіб», - сказала Олександра Островська.

Станом на 1 червня 2015 року на обліку в центрах зайнятості перебувало понад 12 тисяч безробітних. Їм шукають роботу.

Наталя ЛУКІВ.

Фото автора. 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео