На Тернопільщині різко міняється погода

Вчора областю пройшли сильні зливи, подекуди грози і град. Мокрою буде погода і нині, 16 червня. Без парасольки з дому краще не виходити.

– Короткочасні дощі ми очікуємо, місцями сильні зливи з грозами, градом і шквалистим посиленням вітру до 17-22 метрів за секунду. І, звичайно, у зв’язку з тим, що атмосферні фронти є холодними, температура повітря знизиться. На сьогодні нічні температури коливаються у межах 11-16 градусів тепла, денні - 19-24 вище нуля, – розповідає завідувач сектору організації робіт Тернопільського обласного гідрометеоцентру Оксана Софінська.

У наступні дні стане дещо холодніше. Вночі стовпчики термометрів опустяться до 5-10 тепла, а денні показники будуть близькі до 20 градусів. Така погода протримається найближчі 5 днів. Загалом в останні дні погода на Тернопільщині принесла чимало аномальних явищ.

– Наприклад, максимальні температури повітря на півдні області сягали 31 градуса тепла. Максимальна швидкість вітру в центральній частині області, по Тернополю, сягала 23 метрів за секунду. На півдні випало опадів приблизно 50% місячної кліматичної норми, 41 мм – це є дуже багато, це стихійне гідрометеорологічне явище для даного регіону, оскільки цей регіон є зливонебезпечний, – каже Оксана Софінська.

Стихійні явища у червні на Тернопільщині зустрічаються достатньо часто, коментують синоптики. Температури повітря високі, а тоді при проходженні холодного атмосферного фронту різко змінюється погода. Зафіксували метеорологи навіть мікросмерчі.

– Це такі невеликі вихри, які діаметром займають невелику територію поширення, але вони є дуже руйнівними, наносять значні збитки. Супроводжуються шквалами, випадають локально сильні і дуже сильні дощі. Подекуди з градом, гримлять по всій області грози. Такі погодні умови не є типовими, але вони достатньо часто спостерігаються на фоні високих температурних показників, які ми мали в останні дні.

Джерело: tv4.te.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео