Скасування пільг щодо ПДВ аграріям може призвести до соціального вибуху

Таким рішенням держава може вбити єдиного донора для бюджету і залишити тисячі людей без роботи, вважає Бакуменко.

Скасувати пільговий режим оподаткування ПДВ для сільгоспвиробників, в той час, коли АПК у всьому світі дотується, - це означає позбавити держбюджет України практично єдиного донора, позбавити аграріїв оборотних ресурсів, стимулів для розвитку, прибрати інвестиційну складову, заявив народний депутат, заступник голови парламентського комітету з питань агрополітики та земельних відносин Олександр Бакуменко під час виступу на парламентському телеканалі Рада.

Він наголосив, що "АПК сьогодні - це локомотив економіки".

"І це не просто красиві слова, а дійсно 10% всього ВВП України. Це близько 42 мільярдів гривень податків на рік, які надходять від АПК до держбюджету. При тому, що єдина державна підтримка для аграріїв у вигляді спецрежиму становить приблизно від 14 до 19 мільярдів гривень на рік. Тобто, сьогодні АПК України дотує державний бюджет. До речі, тільки дві країни в світі це роблять - Україна і Аргентина. В інших країнах світу підтримка аграрної галузі державою значно вища, ніж в Україні, наприклад, у тій же Європі - в 10 разів більше, в Америці - в 7 разів, в Росії в 5 разів, в Білорусі - в 7 разів", - сказав Бакуменко.

При цьому, за його словами, рентабельність сільського господарства залишається низькою - наприклад, рентабельність рослинництва в 2014 році була на рівні 2%, найнижча за останні 10 років.

"А за чотири місяці цього року ВВП АПК знизився на 4,7%, вперше за останні 10 років. Така ситуація склалася через відсутність обігових ресурсів у сільгоспвиробників. Наприклад, багато аграріїв навіть не змогли закупити необхідні добрива. І в цій ситуації уряд в бюджетній резолюції, внесеній до парламенту, пропонує вже з 1 січня 2016 року ліквідувати спецрежим оподаткування для аграріїв, аргументуючи тим, що це вимога МВФ. При цьому наші міністри забувають про те, що в коаліційній угоді і в програмі уряду зафіксовано збереження спецрежиму до 1 січня 2018 року", - наголосив нардеп.

Бакуменко назвав цілу низку негативних наслідків для держави у разі прийняття рішення уряду про скасування пільгового режиму аграріям.

"Насамперед, я б розділив їх на кілька сегментів: для економіки України, для продовольчої безпеки, для соціальної сфери, для інвестиційної привабливості і для платіжного балансу. Сьогодні країна перебуває на стадії війни, інвестор в Україну не йде, і єдиний маячок, який його приваблює, це дія спецрежиму. У разі його скасування 30% тваринницьких підприємств стануть збитковими, що спричинить, за прогнозами експертів, скорочення 60-100 тисяч робочих місць в сільській місцевості. Постраждає соціальна сфера, це і дитячі садки, школи, клуби, дороги , і так далі", - сказав він.

Крім того, знизяться обсяги виробництва тваринництва і рослинництва, а це означає, що зменшиться експортний потенціал.

"АПК - це єдина галузь в Україні, яка має позитивне сальдо торгового балансу - плюс 10 мільярдів доларів. Як мінімум на півтора мільярда доларів знизяться експортні позиції, збільшиться тиск на національну грошову одиницю. Будуть проходити інфляційні процеси. В результаті надходження до держбюджету прямих податків зменшиться, за різними підрахунками експертів, на 7-8 мільярдів гривень".

Також народний депутат наголосив, що в разі скасування пільгового режиму оподаткування і, як наслідок, скорочення значної кількості робочих місць буде велика ймовірність соціального вибуху в Україні: десятки тисяч людей можуть прийти з протестами під стіни уряду і парламенту.

"Тому дуже важливо донести до уряду, що в цій країні аграрний сектор є базовим, і сьогодні вбивати такий сектор - це безграмотно і непрофесійно", - резюмував він.

   Джерело: ua.korrespondent.net

Вибір читачів за тиждень

Відео