Комусь війна, а банкірам – трин-трава

Справедливо було б, якби керівництво Ощадбанку звільнили і повністю конфіскували у них все майно.

Футбол по-багатому: вище керівництво державного Ощадбанку в травні літало у Варшаву на фінал Ліги Європи з футболу. Для цього замовили чартерний рейс вартістю щонайменше 0,7 мільйона гривень. Про це стало відомо з відкритих джерел.

На борту були голова банку Андрій Пишний із дружиною Людмилою, його заступники Анатолій Барсуков, Євген Драчко, Ірина Земцова, Андрій Стецевич та Антон Тютюн, а також члени наглядової ради Світлана Войцеховська і Роман Греба. Загалом до Варшави спецрейсом полетіло15 пасажирів, а на зворотному шляху з матчу в літаку виявилося вже 27 осіб.

"У країні йде війна. Вона вимагає колосальних затрат, тому держава бере іноземні кредити, просить допомоги у сусідів, залучає кошти населення, їй нічим наповнювати бюджет. А верхівка "Ощадбанку" спускає гроші в своє задоволення. Це неприпустимо", - говорить "Знай" економіст Владислав Загородній.

Минулого тижня керівництво "Ощадбанку" провело переговори із Комітетом кредиторів щодо реструктуризації боргу 1,3 мільярда доларів. Причиною була неможливість надалі обслуговувати свої кредити.

"Такі витрати щонайменше суперечать здоровому глузду й елементарному підходу до планування видатків і доходів. Ні, це не означає, що Ощадбанк мав цю суму передати армії чи роздати бідним. Не обов'язково. Він міг би інвестувати її в щось і через рік-два отримати удвічі більше", - говорить Загородній.

Керівництво Ощадбанку здійснювало політ через приватну компанію "Аеростар". Там найдешевший політ пропонують за 0,7 мільйона гривень без урахування аеропортових зборів і оренди VIP-залів.

"Цей випадок — це виклик Генпрокуратурі й керівництву Нацбанку. Якщо вони заплющать на це очі, не здійснять повноцінного розслідування, то так робитимуть й інші чиновники. Невдовзі можемо почути, що якийсь чиновник із Міністерства оборони відпочивав за державні гроші на Мальдівах, поки наша армія відбивала наступи російських окупантів", - вважає експерт.

На його думку, питання з розтратами державних грошей варто присікати в період кризи та війни жорстко. Це дозволить зберегти державні кошти та уникнути корупції.

"Справедливо було б, якби керівництво Ощадбанку звільнили і повністю конфіскували у них все майно. Тоді інші чиновники сто разів подумали б перед тим, як витрачати державні гроші. Саме зараз настав той час, коли поблажок за фінансові оборудки та злочини не має бути", - наголошує експерт.

Нагадаємо, дорогими чартерними рейсами за державні кошти літали Раїса Богатирьова, Віктор Балога, Юлія Тимошенко, Микола Рудьковський, Андрій Клюєв, Костянтин Грищенко, Сергій Льовочкін, Юрій Бойко та інші політики та чиновники.

Жодного з них Генпрокуратура не зобов'язала відшкодувати витрачені державні гроші та не притягнула до відповідальності.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео