Тернопільські капелани об’єдналися, щоб лікувати душі воїнам АТО

Священнослужителі створили першу в області капеланську службу.

Святі отці не підлягають мобілізації, проте вони не стоять осторонь подій на сході України, а добровільно допомагають нашим захисникам, їздять на передову. Тернопільські священики ініціювали створення міжконфесійної капеланської служби ДУКу, аби дбати про духовні потреби захисників не лише в зоні проведення АТО, а й після демобілізації.

Капеланська служба вже розподілила обов’язки між учасниками, склала статут і навіть отримала уніформу. Як розповідають отці, які вже встигли побувати в зоні АТО, ходити в підрясниках дуже незручно в таких умовах, тому уніформа – майже військова. Проте на передовій отці зброю до рук не братимуть.

- Моя зброя – це хрест, - каже отець Віталій Дзюба з позивним «Богодар». - Поки що об’єднатись зголосились священнослужителі тільки з двох конфесій, а саме представники Української греко-католицької церкви й Української православної церкви Київського патріархату, проте двері для співпраці відкриті усім.

Отець Андрій Любунь, який неодноразово побував у зоні АТО, відповідає у капеланській службі за міжконфесійні відносини.

- На війні немає атеїстів, адже люди, які стикаються лицем в лице зі смертю, починають розуміти усю свою безсилість, - каже отець Андрій. – Тому бійцям конче необхідна наша підтримка. Інколи їх достатньо просто вислухати – це і є щира молитва та сповідь, адже віра – це не лише завчене «Отче наш». Були випадки, коли людей, які ніколи не вірили в Бога, хрестили безпосередньо на передовій. На сході неважливо, яку віру ти сповідуєш. Мені довелось спостерігати цікаву ситуацію: в одному наметі одночасно молились християнин на Біблії й мусульманин на Корані. Як потім розповіли бійці, в той момент, коли вони зустрілись поглядами, вони зрозуміли, що неважливо, хто кому молиться. Головне, що вони просять про одне і те ж.

Юлія НІКІТІНА.

Фото автора.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео