Олег КАРАВАНСЬКИЙ: «Рішучі реформи прокладуть дорогу мільярдним інвестиціям у національну економіку»

У Києві завершився перший етап десятого з’їзду Федерації роботодавців України, на якому серед інших важливих питань відбулась дискусія щодо презентації Агентства модернізації України. Мова йде про європейське та вітчизняне бачення шляхів для перезавантаження економіки нашої держави. Прокоментувати ідею і суть цього масштабного проекту ми попросили начальника обєднання «Тернопільгаз», керівника обласного обєднання роботодавців Олега Караванського.

- Олеже Івановичу, для початку поговоримо про загальні речі. Хто ж мав честь представляти на цьому форумі Тернопільщину?

- Окрім мене наш край на цьому поважному форумі представляли ректор Тернопільського національного економічного університету Андрій Крисоватий і член правління Організації роботодавців області Віктор Дрозд.

- Чим на вашу думку, цей зїзд відрізнявся від попередніх?

- Загалом, як і на минулому форумі, на цьогорічному панував діловий настрій і бажання зробити усе для того, аби вітчизняна промисловість, бізнес активно розвивалися, створювали робочі місця та відчутно наповнювали державний і місцеві бюджети. Проте черговий запам’ятався великою кількістю поважних вітчизняних і зарубіжних гостей. Скажімо, серед таких колишній прем’єр-міністр Польщі Вальдемар Павляк, були колишній віце-канцлер і міністр закордонних справ, міністр фінансів Австрії, а нині директор Агентства модернізації України Міхаель Шпінделеггер, екс-міністр  економічного розвитку і торгівлі України Анатолій Максюта, голова комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк, голова федерації професійних спілок нашої держави, автор багатьох наукових розробок на тему соціально-трудових відносин Григорій Осовий, директор Інституту економіки і прогнозування Національної академії наук України Валерій Геєць. І, як ви розумієте, цей список можна продовжувати.

- А тепер перейдемо до суті Агентства модернізації України, про яке говорилось на зїзді і так багато пишуть у пресі. Що це за структура?

-  Агентствто модернізації України – це неурядова організація, створена нинішнього року ФРУ і найбільшими профспілковими організаціями держави. Завдання організації – залучення провідних світових експертів до розробки комплексної програми реформ та пошук інвестиційних ресурсів для їх реалізації.

Уперше можливість створення організації для залучення іноземних експертів до розробки реформ для України обговорювалася на кількох міжнародних форумах, які відбулись у 2014 році.

А 3 березня 2015 року у Відні відбувся міжнародний форум «Україна завтра», на якому проголошено створення Агентства модернізації України, затверджено склад його Ради і розроблений графік підготовки Програми модернізації України.

- Які головні завдання і принципи діяльності Агентства?

- АМУ створено для залучення провідних європейських і світових експертів до розробки Програми модернізації України і пошуку необхідних для цього інвестиційних ресурсів. Розробка і реалізація Програми складається з двох етапів. Перший - 200 днів, протягом яких буде розроблена загальна Програма реформування і конкретні напрямки реформ.

Реформи стосуватимуться української економіки, торгівлі, правоохоронної і судової системи, процесу інтеграції з ЄС, охорони здоров'я, боротьби з корупцією, фінансового сектора і торгівлі. Також будуть розроблені пропозиції для проведення конституційної реформи. На думку авторів проекту, створення такого Агентства і його подальша діяльність дозволять повернути довіру до України з боку іноземних інвесторів, а відтак залучити в нашу країну не менше 300 мільярдів доларів інвестицій.

- Програма модернізації України – це  багатоходова акція?

- Так, це масштабна «дорожня карта», яка складається з двох частин. Перша – «Рекомендації з проведення інституціональних реформ, направлених на інтеграцію України до ЄС і побудову громадянського суспільства (Програма реформ)». І друга – «Програма розвитку конкретних галузей української економіки і оцінки потрібних обсягів фінансування (Програма розвитку економіки)».

Програма буде розроблена за ініціативою найбільших українських недержавних організацій приватного сектору – Федерації роботодавців і профспілок України, що об’єднують вітчизняні підприємства, на яких в сукупності виробляється близько 70% ВВП України.

А розробляється цей стратегічний документ під керівництвом іноземних експертів, які мають досвід проведення економічних, політичних і конституційних реформ.

- Хто ж входить до цієї команди?

- Аби ви зрозуміли, наскільки усе це серйозно, то скажу, що нагляд і координацію розробки Програми модернізації України проводитиме Рада Агентства, до складу якої входять: засновники Агентства: член Палати лордів Великобританії лорд Річард Різбі, депутат німецького парламенту і голова німецько-української парламентської групи Карл-Георг Вельман, відомий французький політичний журналіст, філософ і письменник Бернар-Анрі Леві, а також британський дипломат, член Палати Лордів Великобританії Граф Оксфорд Реймонд Бенедікт Асквіт. Звісно, що в цій команді будуть представники  Федерації роботодавців України та представник українських профспілок.

У той же час галузеві підрозділи Агентства очолюють відомі економічні і політичні експерти, зокрема колишні: віце-президент Європейської комісії з питань підприємництва і промисловості Гюнтер Ферхойген (реформи у сфері інтеграції з ЄС), прем’єр-міністр Польщі Влодзімеж Цімошевич (боротьба з корупцією), міністр фінансів ФРН Пеер Штайнбрюк (фінансовий сектор і податки), головний прокурор Англії і Уельсу Лорд Макдональд (правоохоронна і судова системи), голова організації французьких роботодавців MEDEF у 2005-2013 роках Лоранс Парізо (економіка), Єврокомісар з торгівлі і керівник різних міністерств за часів прем’єр-міністрів Тоні Блера і Гордона Брауна Пітер Мандельсон (торгівля), засновник організацій «Лікарі без кордонів» і «Лікарі світу», міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер (охорона здоров'я).

- Яким же чином працюватиме Фонд відновлення України?

- У рамках попередніх домовленостей фахівці низки європейських аналітичних центрів спільно з ФРУ  проведуть роботу з вивчення ситуації в економіці України і потреб кожної із галузей у необхідних фінансових ресурсах. Із початком впровадження реформ у рамках Плану модернізації України, буде створено Український фонд відновлення, капітал якого складе 300 мільярдів доларів. Він створюється для інвестування в різні сектори економіки України відповідно до Програми модернізації.

Фонд буде структурований відповідно до принципів, що викликають довіру у інвесторів (форма організації, юрисдикція і т.п.). У нього залучається довге міжнародне фінансування від приватних інвесторів, міжнародних фінансових організацій і суверенних фондів іноземних держав. Інвестування у проекти в Україні здійснюватиметься на поворотній основі і передбачає закупівлю обладнання у країн, які надають фінансування.

Ідея цього проекту настільки серйозна, що при її реалізації, за словами учасників з’їзду, український бізнес може відмовитися від офшорів і повернутися в Україну, якщо держава зможе гарантувати захист права власності. На їх думку, робота через офшори – це вимушена «страхувальна» відповідь бізнесменів, продиктована відсутністю довіри між бізнесом і владою. Тому гармонізація відносин в системі "держава-бізнес" стане одним з головних завдань Агентства модернізації України.

На думку уже згадуваного Пеера Штайнбрюка, реформами, які потрібні Україні в першу чергу, повинні стати боротьба з корупцією, створення незалежної судової системи, а також надійної банківської і фіскальної системи. Все це разом, з відновленням територіальної цілісності і наданням більших прав регіонам, допоможе у відновленні української економіки і країни в цілому.

- Але, як відомо, Федерація роботодавців на сьогодні лише на півдорозі до реалізації Програми модернізації України…

- Це правда. Зважаючи на колосальний обсяг підготовчої роботи, організатори з’їзду Федерації роботодавців оголосили перерву на час розробки цього вкрай важливого документа. А вже наприкінці нинішнього року відбудеться друга частина Х з’їзду, на якому планується розгляд, схвалення та напрацювання шляхів запровадження Програми модернізації України є стратегії розвитку ФРУ.

Розмовляв Микола ШЕВЧУК

Вибір читачів за тиждень

Відео