У тернопільській обласній дитячій лікарні – комунізм: безкоштовна медицина стала реальністю

Обласна рада виділила майже 7 млн. грн. на медикаменти для лікування дітей у стаціонарному відділенні медичного закладу.

У Конституції записано, що медицина у нас безкоштовна, але всі давно вже звикли, що це лише формальність. Довести протилежне вирішив голова обласної ради Василь Хомінець, який ініціював виділення з обласного бюджету 6 833 700 гривень на ліки для дітей, щоправда, поки що лише для одного закладу - обласної дитячої клінічної лікарні.

Напевне, кожен, хто потрапляв коли-небудь в лікарню, мав змогу відчути на собі «безкоштовну» медицину – хворий або його родичі те й роблять, що бігають в аптеку.

Тепер хворі дітки мають бути забезпечені усім - від антибіотиків та вітамінів до бинтів і шприців. Майже в кожній палаті вивішена інформація, де зазначено перелік закуплених медикаментів. Правда, батькам, яким потрібно лікувати дітей препаратами, що не ввійшли у список, доведеться купувати їх самим.

- Найбільше коштів виділено на придбання антибіотиків, оскільки вони традиційно - найдорожча група препаратів, - пояснив головний лікар дитячої лікарні Григорій Корицький. - Також велику частину коштів виділили на дезрозчини, адже лікарняні приміщення мають відповідати певним стандартам. 

Лікарі сподіваються, що закуплених ліків вистачить до кінця року.

Згідно із проведеними процедурами закупівель в повній мірі буде забезпечено хворих, які перебувають на стаціонарному лікуванні лікарськими засобами вітчизняного та іноземного виробництва, які можуть закуповувати заклади й установи охорони здоров'я. Цього вимагає постанови Кабміну.

- Ця ініціатива є надзвичайно корисною, адже коли в лікарню потрапляє дитина, це завжди травма для батьків, - продовжує пан Григорій. - До того ж, потрібно думати, звідки взяти гроші на дорогі ліки. В області 208 тис. дітей, а впродовж минулого року наша лікарня пролікувала 14 600 дітей. На сьогодні у нас перебуває 473 дитини, це при тому, що місць всього 450. Втім, усі пацієнти забезпечені ліками й медикаментами. Надіємось, що обласна рада і надалі впроваджуватиме такі проекти.

Юлія НІКІТІНА.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео