Підприємців Тернопілля заганяють у тупик: або купуй касовий апарат, або закривай бізнес

Нещодавно підприємці Тернопільщини влаштовували акцію протесту в обласному центрі, їздили на мітинг у Київ проти введення РРО, але все марно.

Платники єдиного податку 3-ї групи мають придбати касові апарати до 1 липня. Для платників податків 2-ї групи касові апарати стануть обов’язковими із 1 січня 2016 року.

Податківці кажуть, що впровадження касових апаратів направлене на виведення бізнесу з тіні, зменшення обсягів контрабанди і легалізацію доходів. Обов’язкове застосування апаратів поставить у рівні умови усіх платників податків. Тих платників, які зареєструють їх до 1 липня, фіскальні органи не перевірятимуть щодо касової дисципліни півтора роки. Також вони матимуть ряд переваг.

 - Станом на 1 червня цього року на Тернопіллі функціонує понад 3,5 тисяч касових апаратів, - каже заступник начальника управління ГУ ДФС у Тернопільській області Андрій Вегера. – Але, зважаючи на внесені законодавцем наприкінці минулого року зміни, які вимагають з 1 липня обов’язкове використання РРО для платників єдиного податку ІІІ групи, та з 1 січня 2016 року – для спрощенців ІІ групи, слід очікувати суттєвого зростання кількості таких реєстраторів.

Андрій Вегера також додав, що глобальне застосування підприємцями касових апаратів дозволить спростити контроль за обігом товарів і послуг в Україні, дасть додаткові гарантії для покупців та забезпечить зростання надходжень до бюджетів всіх рівнів.

Варто зазначити, що є багато незадоволених  нововведеннями. Це не дивно, адже ціна касового апарату коливається від 5 до 10 тис. грн. (в залежності від виробника і моделі), а на сервісну підтримку РРО слід витрачати 150-300 грн. щомісяця.

Нещодавно підприємці Тернопільщини влаштовували акцію протесту в обласному центрі, їздили на мітинг в Києві проти введення РРО, але марно. Підприємець Людмила Скакун запевняє, що при теперішніх податкових правилах вводити касові апарати – це смерть для малого і середнього бізнесу. Тут діє принцип – або РРО і колосальні витрати, або постійних конвеєр штрафів від податкової. Малі ж родинні магазинчики в районах та селах, як у пані Людмили, просто закриються, адже доходи просто не покриють витрати.

Підприємці все ж надіються, що держава все-таки скасує, профінансує або ж залишить вибір підприємцям, чи потрібні їм РРО.

Юлія НІКІТІНА.

Фото автора.

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео