Олександр Ковалевський успішний бізнес поміняв на окопи

Пораненому бійцю АТО тернопільські рятувальники дали шанс на повернення до повноцінного життя.

Кожного з нас особисто торкнулася війна на сході України. Більше немає людей, які байдужі до того, що відбувається: хтось допомагає, хтось вболіває, а хтось віддає найдорожче – сина, чоловіка, батька…

Так було і в сім’ї Ковалевських, коли Олександр прийняв рішення захищати рідну землю, та добровольцем, у складі батальйону «Донбас» відправився на схід. Вдома залишилася дружина Людмила та двоє малих дітей, Юрчик та Юля. Успішний підприємець ризикнув усім що мав, закрив свій бізнес з продажу комп’ютерної техніки та з червня 2014 року замінив рідний дім на окопи.

28 серпня, під час виходу так званим «зеленим коридором» із Іловайська Саша отримав важкі поранення. Щоб мати можливість передати поранених товаришів медикам, 112 бійців батальйону змушені були здатись в полон терористам… До найближчого медичного закладу - 80 км. Цю відстань вдалось подолати лише через півтори доби. У машині за цей час без медичної допомоги помирали поранені, серед яких без свідомості знаходився Сашко…

31 серпня тих, хто вижив доправили в Запоріжжя, а важкопоранених до Дніпропетровська, де Олександрові зробили першу операцію… Прийшовши до свідомості, Саша вперше за 10 днів, з чужого телефону, подзвонив дружині, а зранку наступного дня Люда вже була біля нього. Довгий шлях до видужання вони продовжували разом, підтримуючи та розраджуючи один одного. З часом загоїлись рани, з допомогою волонтерів зробили протезування зубів, а зламана у кількох місцях рука не зросталась більше пів року. За допомогою звертались у безліч медичних закладів, ніхто з вітчизняних медиків допомогти не зміг, рука залишалась нерухомою.

З того часу, як Сашкові зробили першу операцію в Дніпропетровську, велику допомогу та підтримку надавав пораненому Богдан Ягельський, начальник лікарсько-експертної комісії УДСНС України у Тернопільській області, майже щодня спілкувалися, консультувалися по телефону. Надія з’явилася, коли працівники Управління ДСНС України у Тернопільській області почали шукати допомоги у польських колег, з якими у них вже давно налагоджені добрі та дружні стосунки. Рятувальники із республіки Польща домовились про реабілітацію в одній із клінік у місті Краків. За підтримки начальника Управління ДСНС України у Тернопільській області Віктора Маслея працівники управління, Руслан Небесний та Богдан Ягельський допомогли Олександру оформити документи та дістатися до Кракова. Це люди, не байдужі до чужого горя, з добрим серцем і великою любов'ю до ближніх, завжди готові прийти на допомогу. Своїми порадами Ягельський Богдан, лікар за фахом, підтримував Олександра з перших днів від його поранення.

Зараз проходить тривала реабілітація, позаду вже чотири операції, та довгий шлях до видужання ще не закінчується, бо потрібне ще одне хірургічне втручання з видалення уламка із правої легені, який поволі травмує пошкоджену легеню… Та Сашко не втрачає оптимізму, мужньо бореться та ні про що не шкодує, адже поруч рідні та друзі, за яких варто воювати. Важко описати словами ту вдячність, яку відчуває Олександр Ковалевський та його родина, адже рятувальники подарували Саші чи не єдиний шанс на повернення до повноцінного життя, пише ternopil.mns.gov.ua.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео