З «бЕндеровців» у Почаївській лаврі беруть за іншою таксою

Після побаченого у Почаєві група паломників УПЦ (МП) із центральної України вирішила перейти до Київського Патріархату.

Про це повідомляє risu.org.ua з посланням на Фейсбук-сторінку православного священика Ігоря Ковальчука.

На прощу у Почаїв приїхали люди із Новоград-Волинського району Житомирської області та з Славтуського району, що у Хмельницькій області. Як це заведено у лаврі, групу на вході до монастиря зустріла охорона і влаштувала невеличкий допит: цікавилися звідкіля приїхали, хто такі, якими шляхами добиралися. Коли прочани успішно пройшли першу смугу перешкод, на них чекала нова несподіванка. При поданні записок у храмі їм знову влаштували допит. Тепер у них питали про конфесійну приналежність - розкольники не розкольники, хрещені не хрещені, з хрестиком чи ладанкою, як звати їхнього архиєрея, чи ходять в храм. Люди смиренно на все відповідали. Уся процедура проходила спокійно, доки черга не дійшла до мешканки із Західної України.

«З ними була одна жіночка з Івано-Франківщини (родичка однієї із паломниць), - пише священик. - Перебуваючи у гостях в Центральній Україні, вона також вирішила скористатись шансом і поїхати із сестрою до Почаєва. І ось, коли прийшов час розраховуватись за записки, то всі дали по 50 грн., а їй сказали 300 грн. Вона поцікавилась, а чому так дорого, там навіть по іменах, якщо рахувати то і до 50 грн не добігає, і він ій нагло відповідає: "Вы ж бЕндеровка с Западной Украины и было благословение у Вас брать по другой таксе..." .

Такий поворот подій обурив паломників, вони заcтупилися за «бандерівку».

«Розпочався скандал, тут позбігались молдовани у підрясниках (без жартів, там зараз кажуть нашестя їх) і почали кричати на неї: «Біснувата, розкольниця» і виштовхувати з храму. Ясно, що усі вийшли, а з ними ще велика кількість людей (хоча там кажуть зараз зовсім людей мало). Жіночка в трансі вся в сльозах. Підійшли два монахи священнослужителі вислухали в чому проблема, сказали, що про таке благословення не чули, взяли в неї записку і обіцяли молитися», - зазначає о. Ігор.

За словами священнослужителя, після цієї історії село збирається переходити в УПЦ КП разом із священиком, тому, що «їх дістало, що вони не можуть відвідати українські святині, якщо вони із Західної України чи говорять українською».

«Відразу пояснюю для нападників, я особисто завжди відрізняю Святиню від того, хто в ній перебуває. І відразу кажу, - Святиня тут в жодному разі не винна за діяння тої чи іншої особи», - підкреслив православний священик.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео