Поки міжнародні аудитори хімічать з нормативами на газ, жителі Тернопільщини запасаються дровами і торфом

ГО «Публічний аудит" підрахувала, що переплата за газ у цьому опалювальному сезоні колосальна – до 10 млрд. грн. 

Ще від початку квітня українці живуть у тарифній тривозі. Ні для кого не секрет, що влада тримається на олігархах, у власності яких багато нафтових вишок. Відповідно нагорі існують певні газо-цінові домовленості. Заробляють надміру і ніхто не хоче втрачати навіть копійки. Враження таке, що наш прем’єр «танцює» між ними і нами. Через те не дивно, що з ініціативи уряду у середині травня задля усунення розбіжностей при формуванні комунальних тарифів було запропоновано провести міжнародний аудит. Цим питанням зайнялася Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг.

Вже тоді було дивним чути «думки вголос» Яценюка, який, не будучи екстрасенсом, зазначав, що найімовірніше тарифи будуть визнані необґрунтованими і заниженими, оскільки реальні ринкові ціни на енергоносії та послуги залишаються вищими за існуючі показники, закладені у тарифи. Таке враження, що між нами (народом) і урядом - цілі галактики.

І ось, декілька днів тому, прем’єр нарешті оприлюднив висновки чотирьох міжнародних аудиторських фірм. Уявіть собі - перевірки вхідних даних не було.

Про це чітко зазначають самі аудитори: «Перевірка вхідних даних не проводилася, оскільки це не було метою роботи робочої групи. Відповідальність за їхню достовірність несуть НКРЕКП, НАК «Нафтогаз України» і «Укргазвидобування»».

А прозорість необгрунтовано завищених і встановлених тарифів якраз і полягала у проведенні детальної комплексної, спеціалізованої перевірки саме вхідних даних, на підставі яких розраховується вартість. Адже саме від цього, зрозуміло, в підсумку суттєво мали б змінитися тарифи.

Тим часом робоча група навіть не поцікавилася, яким є обсяг фактичного споживання природного газу населенням. Який обсяг власного видобутку? Яка собівартість видобутку 1000 куб. м природного газу без врахування податків, ренти, інших платежів? Нормативи на газ знижені вдвоє. ГО «Публічний аудит" підрахувала, що переплата вже відбулась колосальна – за цей опалювальний сезон ми з вами переплатили до 10 млрд. грн. 

Міжнародний аудит – це шалені гроші (мільйони!), які викинуто на вітер. Та й навіть іноземці, яким не надали всіх необхідних даних, вказали адекватну ціну у 4 200 грн. за тисячу кубів без ПДВ, що, погодьтеся, суттєво нижче від встановленої.

А скільки вже говорено-переговорено про те, що українського газу українцям вистачає з головою і що ціна на газ для населення не має прив’язуватися до ціни на імпортний газ.

У Фейсбуці вже зареєстрована сторінка «Тарифна мобілізація». Вона апелює до депутатів, щоб ті хоч раз виконали волю народу й подали відповідне клопотання до Конституційного Суду напередодні Дня Конституції.

На думку експерта Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайла Гончара, імпорт газу не буде потрібен, якщо не обдирати, а навпаки, стимулювати газовидобувну галузь, одночасно знижуючи споживання "блакитного палива". Якщо це робити, то вже до 2025 року Україна зможе видобувати 30-32 млрд куб м газу і повністю відмовиться від імпорту.

Також пан Михайло зазначає, що першим етапом виходу з кризової ситуації може стати прийняття законопроекту №2120, спрямованого на стимулювання видобутку українського газу і залучення інвесторів у галузь (30 червня у ВР відбудеться голосування з цього приводу).

80 відсотків людей потребують субсидій. У нас 14 мільйонів пенсіонерів. Мінімальна пенсія – 800 грн.

Уявімо собі на мить цих людей. Вони отримують жменьку папірців і мають зробити вибір: або тарифи, або їсти. А ще ж є люди, які щомісяця змушені купувати ліки, без яких вони не можуть жити. Середній розмір субсидій – 300-400 грн. За великим рахунком, це – мізер. Та ще й значна частина пенсіонерів бояться оформляти субсидії через отой сумнозвісний рядок про помилку внизу бланку. На думку юристів, схема мала б бути простішою: прізвище, рік народження, ідентифікаційний код. Нормальна система субсидій не створена, а тарифи підвищили і намагаються всіх переконати, що так і треба. Насправді ж такого поняття, як аудит, в природі не існує, це, перепрошую, фільчина грамота (фільчина грамота означає «документ, який не має юридичної сили). Що відбулося? Аудитори провели перевірку документу на наявність там помилок, як вчителі середньої школи. Ось і все. А в умовах корупційного дерибану про тарифи треба радитися спочатку з народом, а не навпаки, як вчинили у нас, бо люди не виживуть.

До речі, у Вірменії, де зараз потужний, як його вже встигли охрестити, «електричний» Майдан, тарифи підняли в чотири рази більше, аніж у нас. Вимагати від народу у даній ситуації, щоб він затягував пояси, – це не лише аморально, а просто не реально.

Хто з тернополян має можливість – переобладнують газові котли на тверде паливо, вбудовують каміни, всілякі пічки-грубки. Також запасаються дровами, торф’яними брикетами… Люди керуються інстинктом самозбереження. А хто не має такої можливості? Що чекає на них? Люди сьогодні вже не довіряють владі і не знають, що на них чекає попереду. Адже літо швидко мине, а осінь здебільшого буває холодною. Найбільший шок буде саме тоді, восени, коли всі ми отримаємо платіжки…

Треба бути наївними, щоб знову вірити майбутнім кандидатам у майбутні депутати перед цьогорічними виборами, адже, зазвичай, у них логіка вмикається якраз у цей період. Чергові обіцянки-цяцянки вони повторюватимуть, як східні мантри. А, може, хтось із можновладців таки оговтається, опам’ятається і, зрештою, зрозуміє, що на часі – шукати альтернативні цивілізаційні виходи із ситуації. Інакше – буде пізно.

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора. 

Вибір читачів за тиждень

Відео