У Травневому про наймолодшого Героя Небесної сотні знають навіть маленькі діти

Про Назара Войтовича у селі Травневе на Збаражчині нагадує майже все. Про це потурбувались його рідні, вчителі та односельчани. Ім’я хлопця нині носить його школа, сквер поблизу неї, Пагорб гідності…

На фасаді школи вмонтована пам'ятна таблиця. Вчителі роблять усе, щоб учні пам’ятали про героя: у школі проводять різноманітні виховні години, вечори пам’яті, а цього року був започаткований конкурс художньої майстерності імені Назарія Войтовича для учнів навчальних закладів Тернопільщини.

У школі Травневого також створили музей пам’яті, де зберігаються фотографії, роботи Героя, малюнки дітей, а стіна розписана батьком Назара. Є й експонати з Майдану, передані жителями села – учасниками Революції гідності.

Нещодавно рідні Назарія разом з односельчанами власними силами звели поблизу школи Пагорб гідності, розбили сквер, планують створити окрему алею на кладовищі, де похований хлопець.

Запитала дітлахів на вулиці села, чи знають вони, хто такий Назарій Войтович. Малі впевнено відповіли: «Герой України, який помер за нас».

Нагадаємо, Назар Войтович поїхав до Києва вночі 19 лютого 2014 року, а наступного дня під час протистоянь на Майдані хлопця застрелив снайпер. Куля влучила в обличчя і вийшла через хребет. Зі слів одногрупників ще вдень 19 лютого Назар був на парах, ввечері мав лише віднести до автобуса, який їхав на Київ, речі для столичного майдану. В останню хвилину чомусь вирішив, що й сам поїде. Це рішення коштувало йому життя.

Юлія НІКІТІНА.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео