Зарубинецький спиртзавод почав виробляти біоетанол

У Тернопільській області є 11 спиртзаводів, які майже одночасно зупинилися кілька років тому у зв’язку з економічною кризою. І лише впродовж цього тижня спиртова галузь почала відроджуватись - спочатку запрацював Борщівський, а зараз Зарубинецький спиртзавод - єдиний виробник біоетанолу в області.

У підприємство у селі Зарубинці Збаразького району  вірменські інвестори вклали майже 60 мільйонів гривень. Вони побачили у заводі потенціал, адже він один в області займається виробництвом біоетанолу.

Перевірив потужності підприємства голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

- Працюємо на місцевій сировині, переробляємо 200-250 тонн кукурудзи щодня, - розповів очльнику області почесний консул Вірменії Норік Геворкян. - Збуваємо продукцію поки що українським нафтопереробникам, але плануємо вихід і на європейський ринок, адже біоетанол в Європі є дефіцитним. Нинішнє наше завдання – нарощувати  об’єми виробництва.

Спиртзавод не працював впродовж 5 років, тому довелось повністю оновлювати технології, обладнання, перекваліфіковувати персонал.

Сьогодні на підприємстві працює 108 осіб, середня заробітна плата - 2700 гривень.

- Сьогодні ми бачимо успішний спільний проект державного підприємства і приватного бізнесу, - зазначив Степан Барна. - Виробництво біоетанолу є для нас стратегічним завданням. Ми повинні йти в ногу з європейськими стандартами. В Україні вміст біоетанолу у пальному має складати хоча б 5%, але ця норма не виконується через його дефіцит. У Бразилії, наприклад, обов’язкова частка - 20%. Біоетанол продовжує робочий вік транспорту, робить чистішим повітря.

Очільник області розповів про плани запустити ще декілька спиртзаводів для виробництва біоетанолу, тому зараз чекають на візит керівника «Укрспирту» Романа Іванюка для подальших обговорень.

Юлія НІКІТІНА.

Фото автора.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео