Олена Пронькіна хоче зблизити Тернопіль із Києвом

У мистецькій галереї тернопільського "Бункермузу" відбулася презентація експозиції київської художниці Олени Пронькіної. У цьому проекті під філософською назвою" "Метод наближення" зібрані картини, які мисткиня творила впродовж останніх двох років.

Головна мета творів молодої авторки - намагання пізнати ближче реальність, яка насправді схована в людській підсвідомості. Під час моєї розмови з Оленою, дівчина зізналась, що сюжети на цих картинах частково відображають внутрішній стан авторки тієї миті, коли вони писались. 

Малювати Олена почала досить пізно, в одинадцятому класі. І коли отримала атестат, то вже знала, що хоче з головою поринути у світ образотворчого мистецтва. Свою мрію зуміла втілити, вступивши до Київського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. М. Бойчука. За короткий час встигла взяти участь у багатьох виставках: "Слід Орфея" (Одеса), "Нуль без палички" (Харків), "Кулькова ручка", "Свободолюбиві", "Золотий дощ над нами" (Київ).

На питання про стиль, в якому вона працює, дівчина знічено зізналась, що конкретно не може віднести своє мистецтво до якось вже усталеного напрямку чи стилю. Але любить працювати із "тілом" (формою) людини. «Неофігуративність» - так, зрештою, визначила вона свій напрям у мистецтві і втішилася, що їй несподівано для себе вдалося ідентифікувати власний стиль. 

Образи людей на полотнах дещо спотворені, але не це головне для художниці. Суть і глибину замислу вона вкладає в якусь ледь помітну на полотні художню деталь, яку іноді годі зауважити. Через це картини Олени Пронькіної розраховані на людей думаючих. Ті, хто любить класичний живопис, на таке не підуть. 

 

Зізнаюсь чесно, мені сподобалось не все. Єдине полотно, яке припало до душі, - "Сльози Землі", але його на виставці не було. Його побачила в інтернеті.

Молода художниця має ще багато мистецьких планів і проектів.

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео