Що насправді криється за конфліктом у "Домобудівнику"?

Різні розмови точаться віднедавна про конфлікт всередині товариства "Домобудівник" у Тернополі. Найпоширеніша версія того, що відбувається на підприємстві, - його хочуть захопити рейдери.  

Щоб остаточно розставити крапки над"і", 26 червня у прес-клубі зібралися всі, хто причетний до цього підприємства: Айвар Сманс – інвестор, голова правління компанії «Монсон Трейд» (Латвія); Євген Рожук – голова комісії з реорганізації ТОВ «Домобудівник»; Василь Чупровський – акціонер ТОВ «Домобудівник»; Ростислав Бригадир – акціонер ТОВ «Домобудівник»; Жанна Кубрак, Володимир Гловак – юристи. 

Слухаючи обох керівників, теперішнього та колишнього, складалося враження, що ті не можуть чи не хочуть поділити між собою фірму. Вони звернулися в правоохоронні органи, а один – навіть до суду, аби виправдати свої дії. 
Два роки тому на підставі рішення загальних зборів Євгена Рожука звільнили від займаної посади. Замість нього керівником підприємства обрали головного бухгалтера Василя Чупровського. Три роки тому «Домобудівник» майже не працював, були заборгованості перед колективом. Згодом ситуація виправилася. У березні цього року з'явився інвестор з Латвії.
9 червня відбулися загальні збори товариства. Мова йшла про реорганізацію товариства в публічне акціонерне. Це було на часі, адже згідно з діючим законодавством, якщо в товаристві є більше 100 осіб, його треба реорганізовувати. Для цього обрали ліквідаційну комісію, до якої увійшло три особи. Головою комісії на три місяці (згідно з реєстром) призначили Євгена Рожука, який, з його слів, уже два тижні не може потрапити на підприємство і підготувати документи для реорганізації, оскільки протилежна сторона переконана, що після реорганізації у колективі буде тотальне скорочення. Тільки після цього треба зібрати нові збори засновників, щоб обрати нове керівництво.
На думку теперішнього керівника, збори були нелегітимними, оскільки відбувалися поза колективом.
- Ми не проти інвестицій, якщо є здорове бажання інвестора зайти на підприємство з благими намірами, створити робочі місця, підвищити зарплати. Але чому домовленості відбулися поза колективом? – дивується Василь Чупровський. – Ми познайомилися з інвестором Аваром Смансом тільки 24 червня. І як можуть працівники розцінювати те, що відбулося на підприємстві 17 червня? Тоді о 5.30 ранку 10 осіб в камуфляжній формі та 20 молодиків спортивної статури з’явилися на території підприємства, почали бити працівників, травити газом, виламувати двері, ламати столи. Те, що ніхто не впускає на підприємство, неправда. Ми виділили кабінет, дали ключ, будь ласка, працюйте, ліквідовуйте і реорганізовуйте. Але ми вважаємо, що збори, які відбулися 9 червня, нелегітимні, тому що в той самий момент, о тій же годині, відбувалися збори товариства, де було присутніх понад 40% учасників. Ми не маємо підстав вважати, що вони були легітимні, нам не дали реєстру учасників зборів, не маємо доступу до документів, які були на зборах 9 червня. Конфлікт у тому, що не враховується думка колективу, що все вирішувалося з березня поза колективом. Якщо б була врахована думка колективу, нічого б не було такого, і не зводіть проблему до персоналій, я не маю особистої неприязні до Рожука чи до когось іншого. Не можна застосовувати до людей фізичну силу, морально їх принижувати і топтатися по їх гідності, всі повинні бути зацікавлені в тому, щоб люди спокійно працювали, отримували зарплату. Я крісла не тримаюсь, просто колектив хоче працювати.
Зі слів акціонера товариства Ростислава Бригадира, це - конфлікт між двома людьми, а сам колектив хоче працювати. Їм треба сісти й домовитися.
Юристи, які представляли обидві сторони конфлікту, відстоювали кожний інтереси своєї сторони. Юрист Володимир Гловак передав вже справу до господарського суду, щоб довести нелегітимність проведених зборів.

Як насправді вирішиться справа, покаже час. Тим часом інвестор Айвар Сманс був дуже стурбований, бо, як сказав, - перетнув кордон і відчув, наскільки просякнуте корупцією наше суспільство. А це суперечить ментальності європейських бізнесменів.

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео