Де тернополяни відпочивають цього літа

Виїзний туризм скорочується з початку минулого року. Падіння попиту спостерігаються на всіх закордонних напрямках, проте активно розвивається внутрішній туризм. Через погіршенням матеріального становища кожен десятий офісний працівник проведе літо на дачі, в селі або на тернопільському ставі.

Про ці та інші особливості туристичного сезону-2015 розповіла менеджер однієї з тернопільських турфірм Юлія Фещин.

- Кількість відпочиваючих не дуже змінилась у порівнянні з минулим роком, - зазначає Юлія. - У травні цього року найбільш популярною серед тернополян, безумовно, була Україна. Із внутрішніх напрямків затребувані Одеса, Херсон, Затока, Шацьк. На них зараз практично ажіотажний попит, у тому числі за рахунок тих, хто багато років до цього відпочивав у Криму. Карпати, зокрема Яремче і Яблуниця, Львів та екскурсії Тернопільщиною обирають як тури вихідного дня. Найбільше замовляють короткочасний відпочинок на День Конституції, Зелені Свята, День Незалежності.

Сьогодні в Україні, навіть при підвищенні цін на всі товари і послуги в середньому на 15-25%, ціни на внутрішній туризм все одно в рази нижчі, ніж на закордонний.

Відпочинок у Львові у цьому сезоні може обійтися всього в 300 грн. на добу на одну людину, на курортах Карпат — у 400-600 грн., на Волині та Закарпатті ще менше — 200-250 грн. Для порівняння, тур на двох до Єгипту обійдеться мінімум в 600-700$, а 10-денний відпочинок у Болгарії — в 350-400$ в разі вибору автобусного туру і 500-600$ з перельотом.

- Якщо тернополяни і вирішують виїжджати за кордон, то переважно оминають шенгенські напрямки, - продовжує Юлія Фещин. - Шенгензона і біометричні дані зараз банально всіх лякають. З 23 червня для подачі документів на візу потрібна особиста присутність для здачі біометричних даних відбитків пальців. І питання навіть не в тому, що на оформлення віз буде йти більше часу. Будь-яка перешкода — це перешкода, і людина в такій ситуації кілька разів подумає, чи варто їхати двічі у візовий центр або консульство.

Найпопулярнішою цього року є Болгарія - це 70% запитів, оскільки вона дешевша за Туреччину та Єгипет, хоча і вони популярні серед тернополян.

Охочих замовити відпочинок за декілька місяців наперед небагато - переважно купують «гарячі» тури. По-перше, дешевше, а по-друге, ніхто не знає, що нас чекає завтра.

До речі, багато чоловіків бояться виїжджати з області через мобілізацію.

Юлія Фещин переконує: якщо чоловік не отримав повістку вдома в руки, має всі документи, що він не біженець, то на кордоні його ніхто не має права спинити, адже у нього є повне право на відпочинок.

Юлія НІКІТІНА.

Вибір читачів за тиждень

Відео