На Тернопільщині заборгували зарплат майже на 8,5 млн. гривень

Мало того, що зарплата у Тернопільській області найнижча в Україні, то її ще й не виплачують. За даними Головного управління статистики у Тернопільській області станом на 1 червня 2015 року заборгованість із виплати заробітної плати складає  8 443 300 грн.

Цей рік в економічному плані став роком втрат, нестабільності та бурхливого розвитку нелегального бізнесу. Часто працівники стикаються з ситуацією, коли роботодавець не лише не сплачує заробленого, але й не дає гарантій щодо сплати протягом найближчого часу. А заборгованість по заробітній платі залишається великою проблемою, особливо зараз, адже ціни виросли, а платити нема чим.

Заборгували своїм працівникам на економічно активних підприємствах 6 528 400грн., а це 77,3% від загальної суми боргу, підприємства-банкрути – 1 914 900 грн.  (22,7 %).

Якщо виділяти за видами економічної діяльності, то найбільш недобросовісні роботодавці у сферах транспорту, складського господарства, поштової та кур’єрської діяльності –  3 414 000 грн., у системі охорони здоров’я та надання соціальної допомоги – 1 804 300 грн., промисловості – 1 530 100 грн. Зате освітянам, фінансистам, страховикам, діячам мистецтва й спортсменам зарплату виплачують вчасно.

Відсутня заборгованість лише у 4 районах області – Збаразькому, Монастириському, Підгаєцькому та Чортківському.

Рекордсменом по боргах традиційно залишається Тернопіль – 3 млн. 567 тис. грн., а за ним райони: Гусятинський район – 1 млн. 486,2 тис. грн. і Тернопільський – 1 млн. 370,7 тис. грн.

Звичайно, існує значна різниця між офіційною та фактичною кількістю працюючих, тому скільки всього тернополян працюють безкоштовно, сказати неможливо.

Юлія НІКІТІНА.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео