Транзитом через Тернопіль провезли камінь-пам’ятник

1 липня у Тернополі проїздом побував пам’ятний знак до 356-ої річниці Конотопської битви. Громіздкий валун вагою близько 4 тонн вже проїхав маршрутом Київ-Житомир-Рівне-Луцьк і затримався на декілька годин у нашому місті біля пам’ятника Степану Бандері.

Зустріч пам’ятки організував тернопільський «Автомайдан». «Транспортувати було важко, бо камінь громіздкий. Зі Львова до Тернополя довелося їхати 3 години зі швидкістю не більше ніж 40 км/год», - розповідають автомайданівці.

Камінь привезли на вітчизняному автомобілі «Вепр», за кермом якого був президент Київського міського автомотоклубу, волонтер і«антикацап» (як він сам себе жартома називає) Сергій Малик.

«Україні є чим пишатись. У нас є такі знаменні дати, які, на жаль, радянською ідеологічною машиною знищувалися. Ми в силу своїх скромних можливостей прагнемо відродити пам’ять про них, щоб люди пам’ятали, хто вони і на якій землі росли», - говорить пан Сергій.

Камінь для пам’ятки Сергій Дмитрович обирав сам, а «охудожнив» його, додавши стилізований напис і вирізьбивши герб, відомий український скульптор Валентин Осадчий.

Пам’ятний валун освятили у Києві, а зробив це сам Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, який під час освячення вже вкотре підкреслив ідею єдності українського народу. «Нам потрібно бути єдиними, не розділятися, ні церкві, ні суспільству, - наголосив він. - Від Львова до Донецька й від Конотопа до Севастополя – єдина українська земля, і в єдності наша сила!»

Пам’ятний знак побачать й інші міста України – Івано-Франківськ, Чернівці, Хотин, Кам’янець-Подільський, Хмельницький, Вінниця, Умань, Одеса, Миколаїв, Херсон, Мелітополь, Запоріжжя, Дніпропетровськ, Харків, Полтава, Суми. 11 липня його встановлять у Конотопі.

Соломія БОЙКО.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео