У тернопільському військкоматі запевнили, що мають право вручати повістки навіть на дискотеці

Згідно з Указом Президента України, 19 червня розпочалась шоста хвиля мобілізації, яка стосується і військовозобов’язаних, які не служили. Завдання цієї хвилі – забезпечити повну ротацію військовослужбовців і високу бойову готовність Збройних Сил України. Що потрібно знати під час шостої хвилі мобілізації, - у нашому матеріалі.

Працівники військкомату можуть вручити особі повістку з пропозицією з’явитись до військкомату для звірки облікового запису чи співбесіди, для проходження медкомісії, або повістку з вимогою з'явитися з речами у зазначений пункт збору (для військовозобов'язаних, які пройшли співбесіду, медкомісію і отримали мобілізаційне розпорядження). Повістку мають вручити в руки військовозобов’язаному, тобто він має розписатись особисто. Підпис родичів, сусідів вважається недійсним. Повістки, що були залишенні у поштовій скриньці, під дверима чи вручені членам сім’ї, або оповіщення по телефону не можуть бути належним повідомленням. Згідно з законодавством України повістки не мають права вручати представники МВС чи ДАІ, вони можуть перевіряти документи в громадських місцях, а вручити повістку має право тільки військовий комісар або уповноважені ним особи. Офіційні документи, які засвідчують особу, та на підставі яких можуть видати повістку, - це паспорт і водійські права. 

У законодавстві України чітко не вказано, що повістки видаються лише за місцем проживання. Були випадки, коли повістки вручали на вулиці.

Тернополянин Максим Ніковський розповів, що його сину Антону вручили повістку на зупинці в селі Острів.

Військовий комісар Тернопільського обласного військкомату, полковник  Володимир Катинський під час брифінгу повідомив, що чинне законодавство не забороняє вручати повістки на вулиці, у розважальних закладах тощо. Немає обмежень і в який час доби це потрібно робити.

Однак, за словами юриста Віктора Пальнюка, повістку можна отримати лише у двох місцях, де можна встановити особу — за місцем проживання або за місцем роботи. 

Під час мобілізації громадяни, які підлягають призову на військову службу, зобов'язані з'явитися на збірні пункти в строки, зазначені в отриманих ними документах – мобілізаційних посвідченнях, повістках або розпорядженнях військових комісарів.

Поважними причинами неприбуття на збірний пункт визнаються:
– хвороба, яка не дає можливості з'явитись;
– смерть близького родича;
– перешкода стихійного характеру.

Причини неявки повинні підтверджуватись документально.

За неявку у військкомат за повісткою, при повній або частковій мобілізації, ухильникам загрожує адміністративна відповідальність, у вигляді штрафу від 85 до 119 грн. За ухилення від призову за мобілізацією в ст. 336 Кримінального кодексу України прописана відповідальність у вигляді позбавлення волі, на строк від двох до п'яти років. Відповідальність за ухилення може бути у разі, якщо особа була належним чином повідомлена про те, що вона підлягає мобілізації.

Богдан БОДЕНЧУК.


 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео