У Тернополі пройшла друга хвиля мобілізації поетів

В останній вечір червня тернопільські поети вже вдруге зібралися на Логістичному складі допомоги бійцям АТО в Тернополі, аби нагадати містянам, що війна не закінчилася, і бійці на передовій чекають на нашу допомогу. Під час перших поетичних читань вдалося зібрати чимало потрібного для хлопців.

«На минулих читаннях ми зібрали гроші, яких вистачає на закупівлю двох пар берців, багато шкарпеток, сигарет, вермішелі швидкого приготування, а також закрутки, які дуже люблять наші хлопці», - розповідає ініціатор «мобілізації» поетів Микола Шпаковський. 

На запитання, чому обрали саме такий формат літературної зустрічі і саме склад, а не якесь кафе, бар чи місце просто неба, як це бувало раніше, Микола Шпаковський відповів: «Розумієте, бари барами, але за одне пиво можна купити трохи «Мівіни». Та й організувавши цей захід у більш розважальному форматі, ми знецінимо його ідею. Це той формат, який дає нам змогу бути ближчими до реальності: побачити цей склад, чого найбільше не вистачає, як це все збирається і сортується. Крім того, тут є речі, які хлопці передають з фронту. Це своєрідні трофеї. Їх можна викупити, а виручені кошти Логістичний склад використає вже залежно від потреб».

Серед «мобілізованих» тернопільських літераторів були Зоряна Биндас, Юрій Матевощук, Юлія Іванчук, Богдан Боденчук, Світлана Андріїшина. Також свої вірші перед тернополянами зачитала Марія Дерій, яка зголосилася вже під час виступів поетів.

Певно, в кожного з учасників, як і в кожного з нас, є хтось з друзів, рідних чи знайомих на фронті. Це було помітно і з віршів, які вони читали:

«Тáнки в танкý тáнка.

манна небесна – манка.

крові налито по вінця.

повінь ця з градів.

земля

довго не зносить злочинця

з Кремля», - читав Юрко Матевощук і залишив для допомоги бійцям декілька примірників своєї збірки «Метрополь», яку слухачі могли взяти собі за умови пожертви на АТО не менше 20 гривень. Юрій пообіцяв на наступні читання принести більше книжок або для продажу на складі, або для передачі безпосередньо бійцям на передову.

Після закінчення поетичних читань волонтери складу облікували зібрану допомогу: зібрали і засоби особистої гігієни, і продукти харчування, а також 650 гривень – еквівалент однієї пари берців.

Волонтер Логістичного складу допомоги бійцям АТО Христина Феціца розповіла, що хлопці з фронту знають про такі літературні зібрання і дуже радіють з того, що у Тернополі започаткували подібну акцію.

Микола Шпаковський запевняє, що такого формату зустрічі будуть проводити і надалі, якщо це буде потрібно людям і буде матеріальний результат. Слідкуйте разом з «Тереном» за анонсами наступних зустрічей.

Соломія БОЙКО.

Фото автора.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео