Художник Збаразький копіює красу Божого світу

У тернопільському художньому музеї знову вернісаж. Вперше свої роботи тут презентував талановитий художник із Підволочиська Ярослав Збаразький.

Пан Ярослав у свій час працював на посаді начальника управління культури Підволочиської РДА, а зараз трудиться директором місцевої художньої школи. Він виплекав уже не одне молоде мистецьке покоління. Про добрі справи за плечима у Збаразького можна судити хоча б по тому, скільки людей зібралося, аби привітати його із такою значимою подією.

Письменник і редактор Богдан Мельничук, вітаючи художника з великим дебютом, відкрив невеликий секрет: наступне число «Літературного Тернополя» буде проілюстроване творами пана Ярослава. Письменник Петро Сорока процитував Куліша: «Скільки у нас добра на Україні – і ніхто не знає йому ціни» і дуже влучно зауважив, що на своїх полотнах художник Збаразький насправді копіює красу Божого світу.

І це, між іншим, підтвердив сам митець під час нашої бесіди. Він обмовився: одного разу пожалівся священику, що не часто буває у церкві. На що той відповів: «Пане Ярославе, та ви щоранку розмовляєте з Богом, як тільки берете до рук пензлик і сідаєте до полотна».

Автор представив 53 картини, з них чотири портрети, декілька натюрмортів, решта – краєвиди. На цих полотнах переважає зелений колір, а він, згідно з кольоротерапією, зцілює серцево-судинну та нервову системи.

Виставка діятиме до кінця липня: приходьте і зцілюйтесь на здоров’я! 

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора.       

 

Вибір читачів за тиждень

Відео