Пиво - алкоголь. Що далі?

Тепер з телеканалів пряма реклама пива має зникнути. Рекламувати його можна буде лише із 23.00 до 6.00. Заборонена також брендова реклама пива, тобто на парасольках, холодильниках, меблях у кафе тощо.

З 1 липня підприємства, що виготовляють пиво, а також ті, хто його продає - від великих супермаркетів до маленьких кіосків - мають працювати за новими правилами. З цього дня, відповідно до нового закону, пиво стає алкогольним напоєм.

Що це означає для виробників, продавців і тих, хто його споживає?

Тепер лише "смак легенди"

Оскільки закон прирівняв пиво до інших алкогольних напоїв, вимоги до його продажів стали суворішими. Головна з них - продавати пиво можна буде лише маючи спеціальну ліцензію. Вартість ліцензії для торговельної точки у сільській місцевості - 500 гривень на рік, у містах - 8000 на рік.

"Тобто від сьогодні всі мали би працювати з ліцензією. Якщо кіоски і магазини і далі продають пиво, це означає, що вони або вже мають ліцензію, або до них ще не прийшли податківці з перевіркою", - каже експерт ринку пива Назар Новосельський.

За його інформацією, загалом в Україні нараховується близько 90 тисяч невеликих дрібних торговельних точок, що продають пиво. Ще 20 тисяч - це різноманітні кафе і ресторани, де торгують цим напоєм.

"Роблячи такий прогноз, ми маємо на увазі, що всі без винятку дотримуватимуться вимог нового закону. Тоді близько 10 відсотків торговельних точок не зможуть собі цього дозволити", - каже Назар Новосельський.

Штраф за торгівлю алкогольними напоями без ліцензії становитиме від 850 до 3400 гривень.

Водночас Назар Новосельський зауважує, що набагато складнішими для виконання є норми закону, які стосуються рекламування пива. Досі рекламу можна було бачити скрізь - на телебаченні, у друкованих ЗМІ, на зовнішніх носіях, у будь-якому кафе.

Тепер з телеканалів пряма реклама пива має зникнути. Рекламувати його можна буде лише із 23.00 до 6.00. Заборонена також брендова реклама пива, тобто на парасольках, холодильниках, меблях у кафе тощо.

"Відтепер не може бути слоганів, що пиво - це весело і це запорука успіху", - каже Назар Новосельський. Але додає, що, як і у випадку із іншими алкогольними напоями, рекламники можуть використовувати нові, образні слогани, приміром, про "смак легенди", з якої не важко буде зрозуміти, про що йдеться.

Алкогольна статистика

Очікувано, що встановлення обмежень для продажу пива вітають ті, хто бореться за зменшення вживання алкоголю в країні. Керівник неурядової організації "Твереза Україна" Артем Ступаков бачить багато позитивів у появі закону.

Він каже, що за результатами досліджень Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), українська молодь посідає одне з перших місць у світі в рейтингу споживання алкоголю серед дітей і молоді: 40% підлітків споживають алкогольні напої принаймні раз на місяць.

"У спільному документі, підготовленому 2011 року Світовим економічним форумом та ВООЗ, визначено три основні стратегії, які здатні зменшити шкоду, що її завдає споживання алкоголю: це обмеження економічної доступності алкоголю шляхом підвищення податків і цін на алкогольні напої, обмеження фізичної доступності до алкоголю шляхом скорочення часу і місць продажу алкогольних напоїв, а також обмеження привабливості алкоголю шляхом заборони маркетингових заходів алкогольних напоїв", - пояснює Артем Ступаков.

Водночас він каже, що у парламенті з'явився новий законопроект, який вже розглядається у профільному комітеті і який може знівелювати всі запроваджені з 1 липня вимоги до продажу пива.

Автори законопроекту, натомість, вказують, що нові поправки необхідні, аби пом'якшити дію закону для виробників пива і задля встановлення "балансу інтересів бізнесу з інтересами суспільства".

Падіння продажів буде

Згідно з повідомленням компанії "Укрпиво", обсяг виробництва пива по Україні за п'ять місяців 2015 року становить близько 75,3 % до аналогічного періоду 2014 року. Виробники пива прогнозують, що внаслідок дії закону падіння ринку пива на кінець року може становити 20-22%.

Експерти кажуть, що це падіння позначиться передусім на так званому "масовому" пиві, виробники якого, поміж іншого, підтримували різноманітні масові акції. Тепер проведення такої рекламної підтримки заборонене.

Джерело: bbc.com

 

Вибір читачів за тиждень

Відео